full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Zlatni septembar kulture i sporta

Nakon festivalskog avgusta, kada je Nikšić bio domaćin Lejk i Bedem festa, kao i prvog Festivala uličnih svirača, dolaze tradicionalni Septembarski dani, proslava oslobođenja Nikšića, kao i prigodne svečanosti u tu čast, zatim Kultopis, Nikšićki Guitar fest, kao i po prvi put Boem fest. Ovaj mjesec osoben je po simbiozi umjetničkog, muzičkog, književnog i glumačkog performansa sa sportskom pričom, a sve u cilju pozicioniranja grada pod Bedemom kao vrijedne kulturno –istorijske, umjetničke i turističke destinacije.

Bogat program

Kako je naglasila potpredsjednica Opštine Nikšić,Sonja Nikčević, vrlo je nezahvalno izdvajati pojedine događaje, jer je septembar obilje raznovrsnih sadržaja.

-Nezahvalno je izdvojiti pojedine događaje, no ipak ću morati. Prije svega, u okviru svečane sjednice 18. Septembra biće izveden prikladan program koji realizuje Zahumlje. Iste večeri, sa početkom u 20 časova, biće premijerno ivedena predstava „Inspekcija“ u produkciji Nikšićkog pozorišta na tekst tevana Koprivice, u režiji Gorana Bulajića.Veče uoči Dana Opštine u galerijama Nikola I i Ilija Šobajić, ministar kulture Janko Ljumović će otvoriti izložbu „Između sjećanja i otpora“ koju priređuju FLU sa Cetinja, Ministarstvo kulture i JU Muzeji i galerije Nikšić. Biblioteka Njegoš će upriličiti promociju reprint izdanja knjiga „Nikšić – Onogošt“ Pera Šobajića i „Zaloga“ Vladmira Mijuškovića. Zahumlje će u okviru serijala Kultopis prirediti razgovor sa Vukom Draškovićem u Nikšićkom pozorištu 21. septembra.Zahumlje u svojim prostorijama priređuje i promociju  Monografije Rajka Todorovića Todora- istakla je Nikčević, dodajući da će se u okviru Septembarskih dani organizovati i dvanaesti Nikšića guitar fest, u okviru kojeg će biti upriličen i koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog u Nikšićkom pozorištu.

Posjeta ambasadora

Rukovoditeljka službe predsjednika Opštine, Slobodanka Roganović, istakla je da pored tradicionalno kulturno – umjetničkih sadržaja, ovaj put su se fokusirali na promociju poljoprivrednih i turističkih potencijala Nikšića, a grad će biti domaćin i brojnim ambasadorima.

-Nikšić i Tehopolis će u okviru Septembarskih dana biti domaćini „Radionice za putujuće ambasadore“, gdje će naš grad posjetiti svi ambasadori koji imaju diplomatska predstavništva u Crnoj Gori. Biće dva dana u gradu, i osim prisustva na svečanoj sjednici, posjetiće i poljoprivredne proizvođače, kulturne znamenitotsti, privredne kapacitete našeg grada, a upoznaće se sa onim što naš grad u krajnjoj liniji i nudi- kazala je Roganović.

Sportski sadržaji

Prema riječima Milana Koraća, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport mlade i socijalno staranje, Septembar će, kao i prethodnih godina, imati desetak sadržaja u okviru manifestacije. Dvodnevni basket turniri, turniri petlića u malom fudbalu, na gradskom Trgu, zatim biciklistička rekreativna manifestacija, koja će se održati 10. septembra, i očekuje se oko 300 učesnika, dok će narednog dana na pomoćnom stadionu Sutjeske, biti održan memorijalni turnir Džavidu Tuzoviću. Sportski centar će biti domaćin turnira u brzopoteznom šahu, a ulična trka se pomjera za 20.septembar sa početkom u 17 sati. Biće priređen i šesti memorijalni turnir profesoru Voju Nikoliću, takmičenje u borilačkim vještinama, zatim međunarodna izložba pasa, kao i izložba oldtajmera.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *