full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Život nije ravna linija

Kada kažemo da život piše romane obično mislimo na čitav splet dogadjaja koji su se odigrali ne bismo li došli do neke bitne životne lekciji ili čak životne promene. Jasna je i aluzija da treba da prodje dosta vremena pre nego shvatimo kako stoje stvari, jer romani se ne pišu, a i ne čitaju, preko noći.

Medjutim, jedan  crtač, Italijan neobične sudbine, uspeo je da nas navede na zaključak da život ne mora da napiše roman da bi nam dao lekciju, već to može i jednostavnije – crtežom. A, gde ćete jednostavnije od toga? Lik kog je pomenuti Italijan, Osvaldo Kavandoli nacrtao i ekranizovao, bio je voljen od strane publike, a zvao se jednostavno, baš kao što je i izgledao,  zvao se La linea i bio upravo to – linija.

U svakoj epizodi ponavljala se ista scena, sada već kultna. Prvo bi se pojavila ravna linija a zatim i čovečuljak koji bi veselo koračao, neprekidno pričajući nerazumljivim jezikom. A onda bi na red dolazile različite situacije, od komičnih do frustrirajućih, kako za Liniju tako i za publiku. A kad se linija prekine nastaje prava drama. Linija besni, ne pristaje ni na šta manje od toga da nastavi svojom putanjom i na kraju uvek dobije ono što želi. Uvek se pojavi muška ruka (Kavandolijeva naravno) koja docrta liniju i sve nastavlja da se odvija svojim normalnim tokom. I tako Linija uz sitnu pomoć sa strane uspeva da prevazidje svaku prepreku. Kada se radnja crtanog filma ovako prepriča do izražaja dolazi dublja poruka, čak se može reći poruka prožeta religijskim motivima. Svako dobije ono što želi.

Ali zašto uopšte pisati o Liniji? Iz današnje perspektive posmatrano ova vrsta animacije je prevazidjena. Ali ono što oslikava njenu vrednost je upravo jednostavnost kojom odiše. Bez previše nepotrebnog sadržaja Linija bez okolišanja prenosi poruku. Linija se nije dodvoravala nikome, za razliku od današnjih sadržaja koji su uglavnom kreirani tako da bi zadovoljili neku specifičnu potrebu publike.

Linija za kratko vreme iz Italije došla na prostore bivše Jugoslavije, gde je beležila veliku popularnost. Neki tvrde da je razlog te popularnosti bila podudarnost sa balkanskim prkosnim mentalitetom, drugi da je bila u duhu vremena, treći da ponuda nije bila prevelika i slično. Istina je verovatno negde izmedju. Ali,  da se vratimo na priču sa početka. Život, definitivno, nije ravna linija, a ponekad najbolje lekcije da na jednostavan način, bez previše komplikovanja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *