full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Zašto smo depresivni?

Depresija je broj jedan bolest modernog coveka. O njoj se dosta priča, ali to je i dalje tema koja nije dovoljno objašnjena i sa sobom nosi odredjene predrasude. Može se javiti samostalno, ili u paru sa nekom drugom bolešću, i ma koliko zvučalo čudno može dovesti do fatalnog ishoda. Postoje brojni uzročnici, od onih poznatih nauci do onih kojih to još nisu, dok depresija može da postoji i bez toliko očiglednih simptoma. Iako podmukli neprijatelj modernog čoveka, može se pobediti, ili još bolje sprečiti.

Dobro organizovana dnevna rutina može pomoći da prevazidjete depresivna raspoloženja i postignete dobre rezultate. Jedan od saveta koji daju gotovo svi stručnjaci za tu oblast jeste da pravite dnevne i mesečne rasporede i planove. Osim što sigurno nećete biti pretrpani nedovršenim obavezama, takodje nećete imati vremena ni da se posvetite depresiji. Ovo pravilo zvuči poznato i asocira na narodnu poslovicu koja kaže da je rad najbolji lek.

Bavljenje sportom ili drugim fizičkim aktivnostima učinice da se osećate snažno i rasterećeno, a osim toga sport podstiče lučenje tzv. hormona sreće. Ishrana sa smanjenim unosom šećera i veštačkih namirnica može povoljno uticati na dobro raspoloženje. Postoje brojne studije koje ukazuju na to da konzumiranje namirnica veštačkog porekla utiču na to da se čovek oseća usporeno i tromo, a u mnogim slučajevima i depresivno. Bitno je i ne samo da imate slobodno vreme za sebe nego i kakav je kvalitet tog vremena. Trudite se da provodite vreme sa prijateljima i porodicom kada god ste u prilici. Prisustvo dragih osoba utiče pozitivno na svakoga.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *