full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Zagrljaj je susret najljepši na svijetu?

7965Stres, anksioznost, nesanica, samo su neke od stvari koje zagrljaj može ublažiti. Studije su pokazale da manje stresa i manje anksioznosti, a za koje su zaslužni zagrljaji i maženje, znači i niži krvni pritisak. Niži krvni pritisak, pak znači zdravije srce i manju izloženost riziku od srčanih bolesti.

Jedna od prvih stvari na koju zagrljaj utiče jeste jačanje imunog sistema. Parasimpatetički nervni sistem je stimulisan dodirima i zagrljajima. Njegovom stimulacijom oslobađaju se oksitocin, dopamin i serotonin. Hormoni koji su odgovorni za osjećaj sreće, pomažu organizmu da se brani od bolesti i tako utiču na imunitet osobe.

Oksitocin se u našem organizmu oslobađa i usljed najmanjeg dodira, a time se povećava tolerancija na bol. Dolazimo do zaključka da grljenje voljene osobe oslobađa oksitocin, što dovodi do ublažavanja bola.

Smanjenje stresa usljed grljenja je još jedan sjajan efekat za koji je zaslužan oksitocin. Osim na opšte emotivno stanje, smanjenje stresa utiče i na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Anksioznost je glavni krivac za nesanicu, a zagrljaji i dodiri smanjuju anksioznost, što znači da ćete bolje spavati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *