full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Vjekovne spone Norveške i Crne Gore

Tragedija i preživljavanje jugoslovenskih, između ostalog i crnogorskih zarobljenika u koncentracionim logorima sjeverne Norveške, značajnog djela i ličnosti Henriha Angela i prijateljstva i povezivanja Norveške i Crne Gore, bile su teme na večeri u Gradskoj kući, slikovitog naziva „Vjekovne spone Norveške i Crne Gore“.

-Henrih Angel bio je istoričar, crtač, poznavalac brojnih jezika, skijaš i misionar skijaškog sporta.Prvi je na skijama prešao Crnu Goru, 1893. Godine. Cilj putovanja je bio širenje ljubavi prema ovom sportu, i upoznavanje naroda, koje je u borbi za nacionalno oslobođenje Norveške, poslužio kao uzor.Ove godine se navršava 75 godna od iskrcavanja jugoslovenskih zarobljenika na tlu Norveške, među kojima je bio i jedan broj Crnogoraca.Posebno mjesto u prijateljskim odnosima Norveške i Jugoslavije predstavlja boravak Stane Tomašević, kao ambasadora u Norveškoj. Jednom prilikom u njenoj kancelariji, Tito je rekao: „Znaš šta Stano? Norveška je naš veliki prijatelj. Pokazalo se to tokom rata, kada su njihovi pomagali naše ljude, da prežive njemačke logore, hladnoću i glad, tamo na samom sjeveru. Kad budem otišao u posjetu, želio bih da me kao naš ambasador dočekaš. Bila si prva žena u komesar u ratu, zašto ne bi bila prva žena ambasador u miru“-kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić.

Istoričar Sait Šabotić, govorio je o zloglasnim logorima na sjeveru Norveške, gdje je po nekim sačuvanim arhivskim spisima, boravilo 16 Crnogoraca. On cijeni da ih je bilo i više, ali je većina dokumentacije koncentracionih logora spaljena tokom povlačenja njemačkih trupa. On je poručio da se ovakva istorijska dešavanja ne smiju zaboraviti, o njima se treba više obrazovati, da bi ideja antifašizma živjela i u narednim godinama.

Rada Perović, novinarka i slavistkinja govorila je o Norvežaninu Henrihu Angelu, i njegovoj ljubavi prema Crnoj Gori.

-Ono što će ga kasnije načiniti crnogorskim herojem, sasvim je slučajno ponio sa sobom.Svoje skije.Nije mogao pretpostaviti da će na dalekom jugu biti potrebne.Put ga je vodio preko Beča i Trsta, a odatle parobrodom uz obale Dalmacije, do Bokokotorskog zaliva. Kako će kasnije napisati kasnije u svojoj knjizi „Kroz Crnu Goru na skijama“ bila je to ljubav na prvi pogled.Opčinila ga je priroda, koja ga je po pristajanju u kotorsku luku, dočekala. „Nad fjordom su se tamnile krečnjačke strmeni, izdižući se hiljadu metara uvis.Utisak je bio pun ganuća i obećanja, kao da se radilo o fatamorgani.Pred nama su se nizala brda smeđa, siva, oštra,, snijegom pokrivenih vrhova, koji su se caklili prema tamnom plavetnilu neba.Tamo je bila Crna Gora“-istakla je Perović, dodajući da je zahvaljujući Henrihu Angelu, norveška javnost upoznala tu malu, spartansku državu, neopisive ljepote.

Kasnije je prikazan i film koji svjedoči o prijateljskim odnosima Crne Gore i Norveške, a organizatori događaja su UBNOR i antifašisti Nikšića i JU Narodna biblioteka „Njegoš“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *