full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

VJEČITI KAPITEN – FILIP LAM

FUDBALSKU BESMRTNOST ZARADIO U BRAZILU

15801425_1192947607407638_744408637_nZa nekog reći da je vječiti kapiten sa 33 godina možda i izgleda kao pretjerivanje. Ipak, uvijek se nađe neki izuzetan igrač koji vas inpresionira i za kojeg možete reći da je pravi rođeni vođa na terenu, koji živi fudbal i daje pravi primjer svima kako jedan čovjek sa trakom na ruci mora da se ponaša dok igra fudbal.

Kapiten bavarskog Bajerna, Filip Lam upravo je takav. Tip kojeg bi svaki trener i igrač poželilo u svom timu. Od kada je počeo da živi fudbal on nosi traku oko svoje lijeve ruke, tačnije od pionirskih dana on je kapiten u najvećem njemčkom klub. U mlađim selekcijama Bajena osvojio je sve šta ima da se osvoji u Njemačkoj, i kada je prešao u seniore, kasnije naravno dobio traku, Minhen je postao šampion Evrope. Jedna od najpoznatijih rečenica vezana za fudbal je: „Svi igraju fudbal, a Njemci uvijek pobjeđuju!“. Upravo misao koja prožima ovu sentencu može se prikazati kroz primjer Filipa Lama. Mentalitet njemačkog narod ne dozvoljava promašaje u planiranju i disciplini. Od rođenja su usmjereni na te dvije kategorije.

Lam je tipičan primjer pažljivog planiranja, stroge discipline i rada. U seniorskoj karijeri igrao je za dva kluba, Štutgart i Bajern. Igrao je na više pozicija, kao lijevi bek, kao desni bek, zadnji vezni… Čak i veliki trener Pep Gvardiola ga je nazvao najinteligentnijim igračem kojeg je trenirao. Upravo inteligencija ukrštena sa osnovnim crtama menataliteta Germana učinila ga je igračem koji podjednako i u napadu i u odbrani obavlja svoje zadatke. I ostali treneri kod kojih je igrao, imali su samo riječi hvale za njega, među njima su Feliks Magat, Luj van Gal, Jup Hajnkens, Karlo Anćeloti… U Južnoj Africi bio je najmlađi kapiten svih vremena za neku selekciju na Svjetskim prvenstvima, sa 26 godina. Dvije godine kasnije pregažen je u finalu Evropskog prvenstva. Možda mu je to i najbolnija utakmica u karijeri, a Tores je baš njega porazio u direktnom duelu na meču. Ipak, uspio je da prevaziđe sve to i sa klubom postigne sve šta jedan igrač može postići, dok je sa reprezentacijom ušao u vječnost kada je podigao pehar namijenjen pobjedniku Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Čak 113 puta obukao je dres popularnih „pancera“.

15820404_1192947477407651_1679808567_nLegendarni kapiteni Bekenbauer i Mateus izgledali su nedostižno, ali tako nije mislio
Lam. Nacionalna reprezentacija Njemačke je možda bila i najveći gubitnik do Mundijala u zemlji karioka, gotovo na svakom prvenstvu ulazili su u završnicu ali falilo im je „nešto“ da se popnu na vrh. To „nešto“ nacionalni tim Njemačke dobio je sa kapitenom, koji je još iskusniji i pun samopouzdanja nakon uspjeha sa klubom otišao u Južnu Ameriku. U polufinalu deklasirali su domaćina šampionata, selekciju Brazila sa 7:1, i nanijeli mu najteži poraz u istoriji. Upravo u poluvremenu tog nevjerovatnog meča, Lam je u svlačionici kazao saigračima da smanje intezitet igre, jer je već debakl domaćoj reprezentaciji bio na vidiku. Pehar namijenjen prvaku svijeta, popularnu „boginju“, kapiten je podigao posle finala sa Argentinom, i tako ušao je u krug nedodirljivih Njemaca. Nedugo nakon tog susreta, Filip Lam se oprostio od nacionalnog tima, smatrajući da njegovo tijelo ne može da izdrži napor koji iziskuju igre u reprezentaciji i klubu. Posvetio se igrama u Bavarskom gigantu, nastavio da podiže pehare, a čini se da će to raditi sve dok bude igrao. Nedavno je najavio da već sada razmišlja o fudbalskoj penziji, a sasvim sigurno je zaradio.

Njemačka fudbalska reprezentacija izgubila je mnogo kada je otišao posle Mundijala u Brazilu, a sasvim sigurno fudbalskim sladokuscima će biti žao kada i definitivno “okači kopačke o kiln”. Njemcima sada u amanet ostaje da nastave da prave  najbolje automobile i najbolje kapitene.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *