full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Uticaj boja na ljude

Boja je deo širokog elektromagnetnog spektra koji uključuje i mikrotalase i svetlost. Uticaj boja na čovekov mozak predmet je mnogih istraživanja. Nauka je vrlo rano pokazala interesovanje za uticaj boja, a pionir medju naučnicima u toj oblasti bio je Maks Lušer. Lušer je već sredinom 20.veka osmislio test bojama za ispitivanje ličnosti.

Od malih nogu decu učimo da raspoznaju boje i uključujemo ih u svakodnevni život. Kada govorimo o životu u boji metaforički govorimo o tome da je sve kako treba da bude i na svom mestu. Danas se neke boje povezuju sa odredjenim raspoloženjima ili objektima. Tako u bolnicama uvek dominira bela boja koja

dodatno daje osećaj čiste i sterilne prostorije. Saobraćajni znakovi koji upozoravaju ili zabranjuju sadrže crvenu boju jer upravo crvena doprinosi da naš mozak brže uoči naredbu.

Nije tajna da boje utiču na ljudsko raspoloženje. Toga su svesni oni koji se bave uredjenjem enterijera ili dizajnom. Ako želite da vam koncentracija duže traje obojite zidove u narandžastu ili zelenu boju. Ova boja spade u tople i zato se i preporučuje da je uključite u prostorije u kojima boravite.

Priroda obiluje bojama i oblicima, stoga je u ljudskoj prirodi da nam prijaju raznobojni objekti. Prilikom biranja boja vodite se logikom koju sledi priroda i zasigurno nećete pogrešiti.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *