full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Unikatna torba za ženu umjetničkih senzibiliteta

nijay-kovacRučno izrađena torba modnog dizajnera Nijaza Kovača, alijas Dijaza Kove iz Kaknja, u sebi je zaključala tajnu njenog jedinstvenog modnog izraza. Ni velike modne kuće, poput francuskog “Luja Vitona”, nijesu uspjele kopirati neuobičajen stil i obradu kožnih torbi, koje svjetsku javnost modne industrije ostavljaju u čudu, sa velikim znakom pitanja. Ipak, prema riječima ovog proslavljenog dizajnera kožne galanterije, trebalo je osam godina vrijednog rada da bi došao do “formule”, za kojom traga čitav svijet.

-Strpljivo sam radio, nekih sedam, osam godina, isključivo na inovacijama. Iako sam već duži niz godina, radio proizvode iz kožne galanterije, konfekcije, i torbe, jednostavno je bio cilj da uradimo novu tehniku, jedinstvenu u svijetu, kakvu niko nema. Išli smo na rizik, ako prođe, prođe. Hvala Bogu, uspjeli smo. Ovdje je bit ne samo u jednom obliku torbe, već u samoj tehnici. Na bazi te tehnike, stvaramo ono što je dosad u svjetu bilo nemoguće- započinje Kova.

Torbu kao umjetničku skulpturu vide brojni umjetnici širom svijeta, pa će tako Diaz Kova rad na torbi, udružiti sa brojnim vizuelnim talentima svjetskog glasa.

-Recimo, sad u proljeće imam namjeru raditi sa jednom velikom dizajnerkom iz Srbije, koja je sada bila u Milanu. Želimo raditi na uzorku Pariške kapije, gdje ćemo od torbe napraviti oblik Pariške kapije i promociju organizovati u Parizu. Takođe, radimo proizvode, koje oslikavaju  svjetski poznati umjetnici, poput Stjepka Mamića iz Dubrovnika, koji je dobio Oskara u Monte Karlu za vizulenu umjetnost, prošle godine Grand pri u Kanu. Imamo jednu torbu koju je Mamić oslikao po motivu bosanske kraljice, a imala je prošlog mjeseca turneju u Rimu, Firenci, Pesara- naglašava Kova.

Sarađuje sa preko pedeset dizajnera

Prema Nijazovim riječima, on je jedini dizjner sa prostora bivše Jugoslavije koji sarađuje sa preko 50 dizajnera, smatrajući da nikom nije konkurencija. Planira saradnju sa dva crnogorska dizajnera, čije ime ne otkriva, želeći da ostane ekskluzivan do kraja. Sa nama je podijelio samo činjenicu da će umjetnički koncept te saradnje biti tema Mesopotamije, i ručna izrada primjenom školjki.

Obzirom da je njegova inovacija otvorila prostor za stvaranje brenda, cilj mu je da asortiman torbi podjeli na umjetničke torbe, koje se rade bez igle, konca, rajfešlusa, kao i modne torbe – kombinacija mašinskog i ručnog rada, koje će biti dostupnije tržištu na našim prostorima, jer izrada umjetničke torbe je neponovljiva i skupa za naše podneblje.

Na pitanje za kakvu ženu je osmislio svoje unikatne torbe, Nijaz odgovara da je to svakako žena koja u sebi ima umjetničke senzibilitete.

-Torba kakvu sam ja zamislio, treba da izbaci ličnost osobe, a ako osoba prpeozna umjetničku dozu torbe, onda je logično da ona u sebi ima umjetničku dušu. Znači kad prepoznate proizvod, onda ljudi kasnije mogu prepoznati proizvod preko vas- cijeni Dijaz Kova.

Kako je konstatovao, žena koja umije da prepozna umjetničke senzibilitete, to je žena sa stilom. Na našim prostorima, žene prate modu, stil sa svim pratećim aksesoarima. U periodu ispitivanja tržišta, znao je da obuče djevojke dajući im da nose jednu od torbi. One koje su “prave”, mogle su podnijeti poglede koje je mamila “unikatna torba”, bez bojazni da će torba nositi njih, već obratno.

Strpljenje je ključ uspjeha

-Morate stajati iza svog proizvoda i imena, pogotovo onaj koji radi strpljivo. Radio sam dugo godina,bio sam strpljiv, sada sam i dalje strpljiv, idem polako, ali isključivo je bitno posjedovati strategiju i strpljenje, kao i ne biti pohlepan za novcem. Takođe, vrlo je bitno imati dobru ekipu- poručuje bosanski dizajner.

Modna scena Crne Gore odiše talentima i “haute couture” stilistikom, pa Nijaz voli da sarađuje sa dizajnerima sa naših prostora.

-Baš zbog činjenice što sam komunikativan,sarađujem sa dizajnerima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore. Ovo je prilika i da sam, zahvaljujući saradnji, po prvi put izlagao u Nikšiću, i ostvario komunikaciju sa Dankom Baljević, kao i sa dizajnerima iz Herceg Novog. Pratim modnu scenu Crne Gore, i radujem se novim projektima- zaključuje Nijaz Kovač.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *