full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Umjetnički odraz ratnog vihora

U organizaciji JU „Muzeji i galerije“ Nikšić i Udruženja boraca i antifašista Nikšića, prošle nedjelje je otvorena u galeriji „Ilija Šobajić“ otvorena izložba grafičkih listova Antona Lukatelija, koji je bio aktivan učesnik NOR-a , pa je razumiljivo što se njegov stvaralački opus odlikuje ratnom dinamikom.

Prema riječima istoričarke umjetnosti, Kristine Radović, na 16 grafičkih listova prikazani su vrli pojedinci ratnog vihora, kao i njihovi lik i djelo.Kao takvi, oni su bili oličenje narodne volje za opstankom u surovim okolnostima ratnog vihora. Listovi odišu grubošću i prefinjenošću, a predstavljaju personifikaciju snage i dostojanstva.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić, istakao je da svaka grafika ima svoje ime i da će pogotovo starije posjetioce podsjetiti na legende i priče gotovo svih inspiracija na Lukatelijevim grafikama, sa porukom da rata više ne bude.

-Sve ove priče o grafikama Lukatelija, imaju danas jasnu poruku da rata više ne bude,a da fašizam zbog koga su svi oni dali svoje živote prijeti i danas i da se moramo odlučno boriti da se ovo zlo u korijenu sasiječe. Zato više nego ikad moramo čuvati uspomene na herojske likove i njihova djela koji su osnovna tema večerašnje izložbe- zaključio je Mirjačić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *