full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

U kafi je sudbina

15218419_10207392526041165_833086680_nU jednom kafiću u Višegradu primijetila sam neobičnu kartu pića, pored ponude i cijena sadržala je kratke opise kafane, vina, kafe .  Na stranicama o meni najmilijem napitku pisalo je ,,U vinu je istina, u kafi je sudbina”. Legenda kaže da je sve krenulo iz Etiopije, etiopijski kozar Kaldi primjetio da se njegove koze čudno ponašaju. Brstile su crvene bobice sa grma i to ih je učinilo hiperaktivnim, toliko da cijelu noć nijesu spavale. Tada je kozar, zajedno sa lokalnim sveštenikom, napravio napitak od crvenih bobica i konzumiranje kafe je počelo. U istom periodu afrička plemena su pravila čokoladice od kafe i životinjske masti. Arapi su prvi samljeli  I pekli kafu. Mi je takvu danas pijemo. U XVII vijeku kafa stiže u Evropu, a početkom XVIII i u Južnu Ameriku. Naziv kafa potiče od  arapske riječi gahhwat. U Turskoj je postala kahve, u Holandiji koffie, u Britaniji coffee, kod nas kafa, kava, kahva.

Na svijetu postoji više od 50 vrsta kafe, najveći izvoznik kafe je Brazil, zatim Kolumbija, Indonezija i Obala Slonovače. Nakon nafte ova tečnost zauzima drugo mjesto na svjetskom tržištu, 65 država na svijetu uzgaja kafu, godišnje se popije oko 135 miliona kubika kafe. Bah, Betoven, Balzak bili su oduševljeni ovim napitkom.  Espresso, koji se najviše pije u italiji, nije posebna vrsta kafe već je način na koji se kafa priprema. Prva pržionica kafe na Balkanu otvorena je u Zagrebu, 1892. godine.

,,Kod nas se uz kafu radja ljubav, kuju se zavere, leči mamurluk, prave planovi, drže sastanci, mire zavadjeni, teše udovice, a ogovaranje bližnjih (ono predstavlja našu najizrazitiju nacionalnu osobinu), ne bi ni u snu bilo moguće uz neko drugo piće.“
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *