full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

U Herceg Novom otvoren 12. Gutar Art Summer Fest

Foto: Nebojša Nišić

Pred brojnom publikom i gostima, ovogodišnji “Gutar Art Summer Fest” uvodnom riječju je zvanično otovrio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić. On je iskoristio priliku da iskaže svoje zadovoljstvo što ovogodišnji G.A.S.F, započinje koncertom fedo muzike, ukazujući na njenu važnost, kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine:Rekao bih da nije slučajno da GASF otvara koncert fado muzike, pravca koji je UNESCO uvrstio u svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Fado, u prevodu sa portugalskog znači sudbina, veza je tu, jer subina je ono što prema vjerovanju određuje život svakog pojedinca, a Guitar Art je svakako festival koji određuje kulturni život Herceg Novog”, kazao je imeđu ostalog Katić.

Svake godine se u ovo doba u Herceg Novom okuplja sve više publike kako bi uživala u dobrim zvucima gitare, a nju sačinjaju posjetioci svih generacija iz raznih zemalja.
Kao je naglasio predsjednik, Katić, kulturni značaj, njegova velika popularnost i posjećenost je upravo ono što Opštinu Herceg Novi motiviše da podržava ovaj festival.

Foto: Nebojša Nišić

“Zajedno plovimo na talasu dobre energije i kvaliteta, koji donosi bogatstvo stilova, novih ideja koje nas uvijek vode naprijed, u pravcu razvoja Guitar Arta, jednog od najmasnovnijih i najpopularnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori a i šire”, kazao je Katić.

S obzirom na to da fedo muzika potiče iz Portugala, priliku da se obrati publici iskoristila je i ambasadorka ove zemlje u Beogradu, Grase Kosta Masedo, izrazivši zahvalnost prema predsjedniku opštine i direktoru festivala, Bošku Radojkoviću na ostavrenoj sradnji: “Fado je najveći izraz portugalske kulture, zaštićen je UNESCO-om, kako je gospodin Katić već rekao. Fado se stvara glasom i gitarom, nadam se da ćete večeras uživati u ovom koncertu”, kazala je između ostalog ambasadorka Masedo.

Festival će se večeras nastaviti akustičnim koncertom čuvene rok grupe, “Parni Valjak”, koji će biti održan na “Kanli kuli”
Na sinoć održanoj press konferenciji u galeriji “Sue Ryder”, novinarima su se obratili članovi grupe, Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić, koji su svojom ljetnjom turnejom obišli cijelu Crnu Goru i da je upravo nastupom u Herceg Novom oni i završavaju:

Mi smo prošli  praktično cijelu Crnu Goru, jedino je ostao Herceg Novi.
Ja znam prostor na Kanli kuli i mislim da akustika tu pripada. Nema tu nekih tajni, akustika je tačno odabrana za taj prostor. Juče smo imali „prazan dan“ pa smo odradili „generalnu probu“ jer nas to jednostavno veseli. Na ovoj  turneji prošli smo cijelu obalu, jedan dio Slovenije i turneja na neki način  završava u Herceg Novom, kazao je Rahimovski, dodajući kako im je drago što su svuda tako dobro prihvačeni i što su sada posle 42 gdoine rada uz njih nove, mlade generacije – “neki novi klinci”

Foto: Nebojša Nišić

Gitarista “Parnog Valjka”, Husein Hasanefendić kaže da su se baš zaželjeli tog “drugačijeg zvuka” i da će oni na večerašnjem koncertu dati sve od sebe: “Zato smo možda i opstali jer nema štednje.  Publika je ta koja sa feedbacko-om vrlo brzo može dignuti koncert na neku potenciju ili ih moramo “lomiti” i uvjeravati da je to to. Nekad se desi da je publika već poslije prve pjesme na nogama, ali bez obzira da li sjede ili stoje – plesaće. kzao je Hasanefendić.

Početak koncerta grupe “Parni Valjak” najavljen je za 21h
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *