full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

U Herceg Novom najavljen 31. “Montenegro Film Festival”

U Herceg Novom će se ove godine održati 31. Filmski festival –  “Montenegro Film Festival”, povodom čega je prošlog petka u foajeu dvorane “Park” održana press konferencija.

Izvršni producent festivala je J.U Herceg Fest Herceg Novi i na čelu sa direktorom ove ustanove, Stevanom Koprivicom, medijskim predstanicima su se ovom prilikom obratili, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ministar kulture, prof. mr. Janko Ljumović, izvršni producent festivala, Zoran Živković, direktorka programa, Jelena Mišeljić, selektor dugometražnih igranih filmova, Ivan Marinović i selector studentskih filmova, Dušan Kasalica.

Nakon što je prisutne ukratko obavjestio o promjenama u menadžmentu festivala, generalni direktor “J.U. “Herceg Fest”, Stevan Koprivica posebnu zahvalnost izrazio je sponzorima ove manifestacije. Pored Opštine Herceg Novi i Ministarstva kulture Crne Gore, filmskom festivalu su pomogli i institut “Dr.Simo Milošević”, “Gradska kafana” Herceg Novi, “Blue Line”, Taxi “More” i suvenirska radnja “Pasara”.

“Ovo su ljudi koji su svojom dobrom voljom značajno pomogli festivalu”, kazao je Koprivica.

Nakon uvodne riječi Stevana Koprivice, medijama se obratio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić. On je uz napomenu na kulturnu važnost i decenijsku tradiciju festivala, izjavio da će Opština Herceg Novi, kao i do sada nastaviti da podržava ovakve manifestacije, kako bi grad nastavio  da živi duhom kulture.
Katić je naglasio da je Hercegnovski Filmski Festival vrlo bitan za kulturni život kako grada, tako i države i da je kao takav učinio da Herceg Novi bude poznat i van njenih granica.

Ministar kulture Crne Gore, prof. mr. Janko Ljumović, istakao je da ova manifestacija predstavlja “sve ono što može biti cinema Herceg Novi i cinema Crne Gore”. On je naglasio da je ovo vrlo važna godina za crnogorsku kinematografiju, jer  označava njenu transformaciju.
Između ostalog, ove godine sa radom je započeo “Filmski centar” Crne Gore u  čijem radu “Montenegro Film Festival” igra značajnu ulogu. Ljumović je dodao da su osim centra pokrenuti i brojni mehanizmi za pomoć i podsticanje mladih producenata, što će znatno unaprijediti “sedmu umjetnost” u našoj državi.

Festival će živjeti sa gradom i grad sa festivalom

 Ovogodišnji  “Montenegro Film Festival” odvijaće se znatno drugčije u odnosu na protekle godine. Kako je na konferenciji istakla direktorka programa, Jelena Mišeljić, centar svih dešavanja za vrijeme festivala biće samo srce grada, dvorana “Park”, kako bi on živio sa gradom grad sa njim.
Ove godine se po prvi put uvodi i termin “industrija”, koji podrazumjeva ovu manifestaciju kao epicenter svega što je vezano za kinematograaiju.
Festival će biti domaćin prezentacija filmskog centra Crne Gore i Srbije, a biće takođe predstavljeni radovi reditelja filmskih udruženja Crne Gore.
Kao ono našta su posebno ponosni, Milšeljić je izdvojila saradnje sa filmskim centrum Grčke, sa kojim realizuju program “Fokus Grčka”, kao i saradnju sa zagrebačkim filmskim festivalom, koji je ove godine prijatelj Hercegnovske mnifestacije.

“Novski filmski festival jeste od posebnog značaja za klturu Crne Gore, što znači da je na nama da se brinemo o kompletnom kinematografskom sektoru, tako štp ćemo raazvijati sami festival”, kaže Mišeljić

Gdje  i šta ćemo moći da vidimo?

Ovogodišnje program festivala je podjeljeno u tri selekcije zvanična takmičarska selekcija, selekcija “Kino Orjen” i selekcija “Kino Evropa”.
U takmičarsloj selekciji naćiće se filmovi iz regiona, sa već ostvarenim uspjehom, a to su:

1.  Muškarci koji ne plaču // Bosna i Hercegovina // Alen Drljević // regionalna premijera
2. Fikser // Rumunija// Adrian Sitaru // crnogorska premijera
3. Napolju // Slovačka, Mađarska // Gyorgy Kristof // crnogorska premijera
4. Rekvijem za gospođu J // Srbija // Bojan Vuletić // crnogorska premijera
5. Ne gledaj mi u pijat // Hrvatska // Hana Jušić // crnogorska premijera
6. Slava // Bugarska // Kristina Grozeva, Petar Valchanov // crnogorska premijera
7. Topotni udar // Grčka // Argyris Papadimitropoulos // crnogorska premijera
8. Kada dan nije imao ime // Makedonija // Teona Strugar Mitevska // crnogorska premijera

Selekcija “dokumentarni film”, čije selector režiser, prof. Vladimir Perović sastojaće se iz ukupno 30 filmova iz 32 države. Režiseri nekada koprodukcije pa će zato njih biti 33.
Predsavnik naše države u ovoj selekciji je Danilo Marunović sa filmom „Preludijum za snajper“, koji govori o čuvenom crnogorskom slikaru Dimitriju Popoviću.

Selekciju studentskog filma, čiji je selector režiser, Dušan Kasalica

sačinjavaće ukupno 17 filmova iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske  i Rumunije.

Već nagrađivani filmovi na manifestacijama, kao što je filmski festival u belinu, biće takođe  dio ove selekcije.

Kino Orijen je selekcija posvećena filmskim ostvarenjima sa prostora bivše S.F.R.J I činiće ga ukupno 8 filmova:

1.The Books of Knjige – Slučajevi pravde: Dvostruka Igra// Zoran Marković, Crna Gora // svjetska premijera
2. Iskra// Gojko Berkuljan, Crna Gora // svjetska premijera
3. Afterparti// Luka Bursać, Srbija // internacionalna premijera
4. Oslobođenje Skoplja// Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Makedonija // crnogorska premijera
5. Goran// Nevio Marasović, Hrvatska // crnogorska premijera
6. Noćno življenje// Damjan Kozole, Slovenija // crnogorska premijera
7.Ustav republike Hrvatske // Rajko Grlić, Hrvatska
8. Biser Bojane // Milan Karadžić, Crna Gora

U selekciji “Kino Evropa” publlici će biti predstavljeni filmovi koji su u proteklih godinu dana ostvarili zavidne uspjehe na renomiranim Evropskim festivalima.
Čini ih ukupno 8 filmova:

1. Redoubtable / Michel Hazanavicius / Francuska
2. Loveless / Andrey Zvyagintsev / Rusija
3. Happy End / Michael Haneke / Francuska
4. Bright Sunshine in  / Claire Denis / Francuska
5. The Square / Ruben Ostlund / Švedska
6. A ciambra / Jonas Carpignano / Italija
7. The Nothing Factory/ Pedro Pinho / Portugal
8. On Body and Soul / Ildikó Enyedi / Mađarska

Filmski festival biće zvanično otvoren prvog i trajaće do sedmog avgusta. Za razliku od prošle godine kada je festval bio “dislociran”, ako kaže Stevan Koprivica, glavna lokacija prikazivanja filmova će biti glavni amfiteatar Dvorane “Park” .  Kako bi omogućili  iskustvo užitka filmova svim posjetiocima, odlučeno je da se od ove godine oni repriziraju. Za tu priliku je osposobljena maa sala dvirene park (nekadašnja prostorija RTV Crne Gore).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *