full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

‘U glavnoj žiži je glumac

XIV Medjuanrodni festival glumca završen je preksinoć, svečanom dodjelom nagradima najboljima u kategoriji šest predstava iz zemlje i regiona. Kako je naglašeno u obrazloženju odluke žirija u sastavu Božo Koprivica, Kristina Obradović i Sreten Mitrović, “prolazi moda rediteljskog i producentskog pozorišta, pa je u glavnoj žiži glumac kao institucija teatra.”

Nagrade

Specijalnu nagradu za ulogu Radice u savremenom komadu “Inspekcija” Nikšićkog pozorišta i ulogu Anrijete u klasičnom komadu “Učene žene” Crnogorskog narodnog pozorišta dobila je Julija Milačić, za bogatu skalu glumačkih sredstava.Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu  ravnopravno se dodjeljuje Jovanu Krivokapiću za ulogu Igora u predstavi “Inspekcija” Nikšićkog pozorišta, i Petru Vlahoviću za ulogu Arista u predstavi “Učene žene”, Crnogorskog narodnog pozorišta.Grand prix za najbolju epozodnu  žensku ulogu  ravnopravno dijele Branka Trlin za ulogu u predstavi “Balon” Teatra Exit iz Zagreba i Marija Djurić za ulogu Davorke u predstavi “Inspekcija” Nikšićkog pozorišta. Grand prix Festivala za najbolji partnerski odnos na sceni dodjeljen je ansamblu predstave “Jesenja sonata” Pozorišta Atelje 212 iz Beograda i Festivala Grad teatra Budva.Grand prix za najbolju mušku ulogu ravnopravno dijele Krešimir Mikić za ostvarenu ulogu u predstavi “Balon”, Teatra Exit iz Zagreba I Simu Trebješaninu za ulogu Milivoja u predstavi “Inspekcija” Nikšićkog pozorišta. Grand prix za najbolju žensku ulogu dobila je Branka Šelić za ulogu Eve u predstavi “Jesenja sonata” Pozorišta Atelje 212 iz Beograda i Festivala Grad teatra Budva.

Sposobnosti

Petar Vlahović se zahvalio Jagošu Markoviću koji je vjerovao u njegove sposobnosti, Crnogorskom narodnom pozorištu kao i žiriju koji je procjenio njegove sposobnosti. Marija Đurić je istakla da je stvorila svoju ulogu sa divnim ljudima oko sebe, sa kojima je uživala saradjujući, a nagrada se desila, kako je istakla baš u onom trenutku kada je shvatila da ulogu Davorke igra sa velikom radošću.

Kako je naveo Simo Trebješanin, osjeća veliku sreću što je dobio nagradu i to iz dva razloga.

-Prvi je, jer je ovo moj rodni grad, ja sam rodjen ovdje, ovo je najveća pohvala kada dobijete nagradu u svom rodnom gradu.A drugi je što je ovo festival posvećen isključivo glumcu, i to je dokaz da ste nekad nešto dobro i uradili. Želim da se zahvalim ekipi iz “Inspekcije” jer da nije njih, ništa od ovoga ne bi bilo moguće- kazao je Trebješanin.

Predsjednik žirija, Božo Koprivica istakao je kako je bio srećan što je prisutvovao dobrim ulogama mladih glumaca, Jovana Krivokapića, Marije Djurić i Petra Vlahovića, jer su oni budućnost crnogorskog pozorišta.

Potpredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević čestitala je na nagradama, i naglasila da će u budućnosti raditi da XV Medjunarodni festival glumca, ako je ikako moguće bude bolji, I da nagrade uslijede u narednim godinama koje će doći.

Festival je zaqtvorio performans “Koraci” (odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret) profesor Ferid Karajica,asistent Julija Milačić.

BOX:Punoća i privid punoće

Svevremenska Molijerova komedija i dalje aktualizuje pitanja kulture-šta znači konzumirati je ili posjedovati? Svakako, groteskno – barokna zavjesa privida i ispraznosti, u ombinaciji sa Markovićevim istupima ekscentirčnosti i “prelivanja” pariskog satirizma u grohot i teatralnost modernog društva.

Prema riječima Jelene Nenezić Rakočević,bilo je jako zabavno igrati ovu komediju, jer je zanimljivo bilo prvo razbiti stih, pojednostaviti i poigrati se sa tim, jer negdje je sve to i dalje arhaično, a najveće zadovoljstvo joj je, kako kaže bilo da nakon akademije, na taj jedinstven mačin pristupa tekstu u toj prvoj fazi procesa rada.

Kako dalje tvrdi Mišo Obradović, na probama je bila karnevalska atmosfera kada se radi sa Jagošem. Proe su u prvoj fazi počinjale u dva popdne završavale u sedam uveče, a kasnije se to “prešaltalo” i do dva ujutru. Jagoš razboja unutrašnje matrice ponašanja i šablone, isto kao što je i Molijer uradio.

-Tu je tanka granica izmedju onoga što Kiš naziva “punoćom i privid punoće”.To je granica I u Molijerovom tekstu, za njom i Jagoš traga i traži. Vrlo je lako podvaliti. Ne samo danas, uvijek je lakše podvaliti, nego biti ono što zaista jeste. Negdje sam pročitao da vam mnogo manje vremena treba da postanete stvarno majstor, nego da se cijelog života bavite podvalama, u pokušaju da zamaskirate da ustvari nijeste majstor- kazao je Obradović, dodavši da društveno nametanje i pozicioniranje, tada I sad, svi umjetnici gledajukao sredstvo da se penju na društvenoj ljestvici, a najčešće su uporni, za razliku od onih koji su talentovani.

-Kad god nijesmo pošteni u tome što radimo, onda smo Tritosten, on je moguć svima nama- naveo je Obradović.

Petar Vlahović, kao najmladji člna trupe, lijepo se snašao u svojoj ulozi, koju je inače Jagoš prilagodio njegovim godinama. Njegov lik je intelegentan, namdoćniji od svih, ali istovremeno i fizički nemoćan, zbog svog uzrasta djeteta, čiji se glas direktno ne čuje, ali svakako je tu, dok je Julija Milačić sa ulogom Arijete naglasila da je njena uloga predstavljala prirodnost, poruku da budemo ono što jesmo, u smislu dopunjanja duha. Prema njenom mišljenu, Arijete je najprirodniji like jer se razlikuje od blagih karikatura.

Po tekstu Molijera, režiju, scenografiju i izbor muzike radio je Jagoš Marković, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Uloge su tumačili: Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Radmila Čolić, Petar Vlahović, Julija Milačić, Marko Todorović, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić, Filp Djuretić i Goran Vujović. Kostimografiju je radila Marija Marković, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, izvršnu produkciju Nela Otašević, dok je asistent režije bila Tara Lazarević.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *