full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Tumačenje snova bez sanovnika

Ono sto je u svetu fizike gravitacija, u svetu nesvesnog su snovi. O popularnosti ove teme govori i činjenica da kada u pretraživaču ukucate reč snovi za manje od jedne sekunde pojavi se 966.000.000 rezultata. Na pitanje šta nam to naši snovi govore o nama i da li proučavajući snove možemo da upoznamo sebe mnogi su pokušali da daju odgovor. Širok je dijapazon onih koji se bave ovim pitanjima i na njih daju odgovore.

Tumačenje snova, zbog doze mističnosti koje u sebi nosi, od pamtiveka je bilo interesantno, pa se često dešava da se graniči sa praznoverjem. Nekada se smatralo da su snovi poruke bogova, ili neke više sile, dok je danas izvesno da oni nisu ništa drugo nego deo  nas. Naše nesvesno često nema drugi način da nam saopšti neke informacije pa to čini putem poruka u snovima. Tumačenje snova nije nikakav poseban natpripodan dar, već veština zasnovana na dubinskom razumevanju ljudske duše i psihe.

Kada sanjamo odredjenu osobu, a želimo da protumačimo šifrovanu poruku sna, treba krenuti od toga šta ta osoba predstavlja nama. Dobar primer je, kada se u snu pojavi policajac, on uglavnom predstavlja našu savest ili super ego čija je uloga da nam ukaže na neku grešku koji smo učinili. Takodje, silazak u podrum, podzemni prolaz ili bilo koje spustanje stepenicama znaci da treba obratiti paznju na svaki detalj tog sna jer takvi prizori upravo otkrivaju nešto čega sigurno nismo svesni.  I zato odgovor na pitanje šta znači to što sanjamo možemo dobiti samo ako se zagledamo dublje u sebe. Osim toga svaki čovek je priča sa sebe, u pravom smislu te fraze.

U tom kontekstu dobro je potsetiti se čuvene rečenice još čuvenijeg psihoanalitičara Sigmunda Frojda da su, po svojoj dubini, najznačajniji oni snovi koji deluju najčudnije (eng. dreams are often most profound when they seem the most crazy).

Sasvim je jasno da su snovi jedan vid komunikacije sa samim sobomdreams i da na njih utiču naši svesni i nesvesni programi. Odgovori koje tražimo su često u nama, samo ih treba primetiti a zatim i razumeti.

Rečenicu prati svojesnove uglavnom upotrebljavamo u kontekstu trudi se da ostvariš svoje želje i ciljeve. Ali zašto ova rečenica ne bi bila shvaćena bukvalno i ticala se snova koje sanjamo u toku spavanja. Svako ko je zainteresovan da bolje upozna sebe trebalo bi da obrati paznju na to što sanja. Poželjno je zapisivati svoje snove i tako imati bolji uvid, jer neretko se dešava da se snovi ponavljaju ili nadovezuju jedan na drugi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *