full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Tradicija kulturne osobenosti Nikšića

Nakon pauze duge 12 godina, manifestacija „Dobri duh Onogošta- Nikšića“, ponovo se vraća na velika vrata, u cilju kulturnog, vrijednosnog, humanitarnog „obnjavljanja“ grada pod Bedemom. Obzirom da je u periodu od dvije godine 2003-2004 održano devet programa, nakon dugotrajne pauze ova manifestacija će u saradnji sa kompanijom „ Komp Komerc“ i hotelom „Onogošt“realizovati više programa do kraja 2017. godine, i tako „ubrizgati“ svježinu u kulturno – istorijske i vrijednosne zamahe Nikšića.

Prema riječima urednika programa manifestacije, Maksima Vujačića, ideja ove tradicionalne svečanosti jeste afirmacija i čuvanje od zaborava provjerenih vrijednosti kulturno – istorijske baštine, prirodne vrijednosti i spomenici prirode, urbana tradicija Nikšića, vrhunski dometi Nikšićana u raznim oblastima i ukupni pozitivni duh ovog grada. Do kraja ove godine biće priredđeno više programa raznovrsnog sadržaja.

-Naravno, tu su i nove kulturne vrijednosti koje ćemo afirmisati, kao važana činilac razvoja opštine, gdje će takođe imati važno mjesto u našim programima. Okvirno govoreći, u programima do kraja godine, obzirom na našu obavezu kulture sjećanja ne samo datuma iz kulturno istorijske prošlosti,, privredne i drguih, mi ćemo 1. oktobra , na dan otvaranja starog hotela „Onogošt“, prigodnim sadržajima obilježićemo taj dan, zajedno sa našim domaćinima. Na dan završetka urbane obnove Trga, priredićemo prigodnu svečanost gdje ćemo  se odužiti kreatorima novog Nikšića, kralju Nikoli i Josipu Sladeu i njegovoj arhitektonskoj zaostavštini, a gledaćemo da obezbjedimo i prisustvo nekog od njegovih potomaka donese originalni urbanistički plan. Zatim ćemo održati jednu tribinu o kulturno – istorijskoj baštini Nikšića,u okviru sjećanja na zaslužne ljude ovog grada, sjetićemo se dr Slobdana Nikčevića, Bata Grujičića, a sve će ovo početi vjerovatno u julu, kada ćemo organizovati „Veče sportskih veterana Nikšića“, a konkretan povod je sjećanje na našeg fudbalskog prvaka Nikolu Mijuškovića- kazao je Vujačić.

Pi –ar hotela „Onogošt“ Milica Abramović, naglasila je da  Nikšić kao malo koji grad na ovim prostorima baštini kulturu znamenitih književnika, sportista, zaslužnih građana, a u svemu tome je hotel„Onogošt“ predstavljao kulturnu i društvenu hroniku grada.

-Oslanjajući se danas na tu tradiciju, u obavezi smo da kroz organizovanje manifestacije „Dobri duh Onogošta- Nikšića“, nastavimo da njegujemo ovu bogatu tradiciju i da organizujemo manifestacije ove vrste, a samim tim snažnije doprinesemo kulturnom preporodu grada- istakla je Abamović.

Primarijus dr Radovan –Raco Mijanović koji je na čelu Udruženja prijatelja i poštovaoca Nikšića, govorio je o 22- godišnjoj tradiciji ovog udruženja, obnovljenoj manifestaciji koja nema samo za cilj promovisanje prošlosti, već i humanitarne, privredne i društvene karaktere.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *