full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Toni Parsons u Herceg Novom

Proslavljeni britanski književnik i novinar Toni Parsons posetio je naš grad protekle nedelje i ljubiteljima njegovih romana posvetio svoje vreme u okviru književne večeri. U razgovoru sa voditeljkom pisac je otkrio mnoge stvari. Na početku razgovora istakao je da mu se grad veoma dopao, a najveći utisak na njega su ostavile stepenice, naravno. Još jedan dokaz da su turistima stepenice i dalje najzanimljiviji kutak. Pisac na fizički aktivnost gleda kao na važan aspekt života, budući da dosta vremena provodi pišući i da mu u tim trenucima ista nedostaje, te da ne želi da zapostavi zdravlje. A nedovoljna fizička aktivnost jedan je od problema sa kojima se suočava savremeni čovek koji je upravo glavni  akter svakog Parsonsovog romana. Problemi sa kojima se on svakodnevno susreće i načini na koji sa njima izlazi na kraj glavni su motivi gotovo svakog romana do sada.

Iako je roman Čovek i dečak po svom sadržaju autobiografija, Parsons je ipak istakao da je reč o polu-autobiografskom delu. Za neke dogadjaje u romanu kao inspiracija je poslužio njegov život, ali dogadjaji nemaju potpunu podudarnost. Sa druge strane, pisac je istakao da je fikcija upravo ono što oslobadja. Imajući na umu činjenicu da je izgubio jednog roditelja dok je pisao roman, fikcija i mašta ne samo da oslobadjaju nego imaju i terapeutsko dejstvo.

Izmedju ostalog objasnio je koliko je hrabrosti bilo potrebno kada je odlučio da predje u potpuno drugačiji žanr i posveti se pisanju kriminalističkih romana. Za kraj, publika je bila u prilici da postavi pitanja piscu na koja je on sa velikim raspoloženjem odgovarao, a po broju postavljenih pitanja i interakciji sa publikom jasno se videlo da je Toni Parsons preko svojih romana uspeo da izgradi dobar odnos sa čitaocima.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *