full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Todorove planine i slike

U vremenu koji je na neki način odsustvo dijaloga, kroz poetiku crnogorske boje i pisane riječi cjelokupna samština, crnogorska tragika i heroika pretočena je u saglasje dva pola, iako različitih poimanja, mišljenja, opet u harmoniji pjevaju zajedno. U slavu umjetnosti.“ TaGoT „ je udružio planine i ljude, Todorov Šišman, Tadićevu Pivsku planinu sa južnom stranom i Golijom Goranovića. Novica, Pavle i Todor dali su dostojan prikaz crnogorske hromatske atonalnosti u boji i izrazu černogorskog krša, jauka, kamena i hridi, koji je tako jednostavno i snažno predstavljen nikšićkoj publici na preksinoćnoj promociji Todorove monografije na engleskom jeziku, kao i bibliografskom izdanju „TaGoT-a“ u JU „Zahumlje“.

Jedinstvenost

Bibliografsko izdanje „TaGoT“, jedinstvena je knjiga, nemjerljive vrijednosti, čiji će značaj tek biti prepoznat u godinama koje dolaze.

-Rekao bih da je riječ o svojevrsnom crnogorskom umjetničkom eksperimentu i Nova Pobjeda je ponosna što je dio ovog projekta. Moram reći: kada mi je Rajko Todorović Todor, svojim osobenim stilom i osebujenim rečnikom objašnjavao ideju, samo sam nazirao osnovnu ideju i prvenstveno – vjerovao Todoru da će biti nešto drugačije. U suštini jedna je nevjerovatna priča: da jedan veliki slikar Rajko Todorović Todor, svojim djelom spoji dva velika pjesnika, različita u izrazu a velika u sopstvenom iskazu- Novicu Tadića i Pavla Goranovića. A sve to u prevodu legendarnog Čarlsa Simića- istakao je glavni i odgovorni urednik „Pobjede“, Draško Đuranović.

Prema riječima Dragana Perovića, urednik i izdavač naglasio je da je posebna draž što je prva promocija „TaGoT-a“ , kao i monografije „TODOR“ na engleskom održana upravo u Nikšiću. Svoju svjetsku premijeru monografija je imala je u San Francisku, a nekako se stiče utisak da se crnogorska duhovnost i osobenost najbolje oslikava upravo u njenom likovnom stvaralaštvu. Knjiga je radjena paralaelno na crnogorskom i engleskom jeziku, upravo zbog ogromnog interesovanja čitalačke i stručne javnosti. Značajno je naglasiti da je crnogorska likovna poetika imala nasušnu potrebu za novim kapitalnim djelom, s obzirom na činjenicu da je prije 40 godina, knjiga Pavla Mijovića, „Umjetničko blago Crne Gore“.

Egzistencijalizam

Kako je navela moderatorka večeri, Aleksandra Vuković,  monografija „TODOR“ je značajna jer često svakodnevica ne posjeduje sklonost ka savremenicima, koji su pritom i svojeglavi, a žele biti akteri društvenog života i kritičari istog. Uvijek je to mišljenje na vršku jezika, i zbog toga je monografija jedno smireno sagledavanje jednog ogromnog umjetničkog stvaralaštva, ekspresije čovjeka koji se ugledao na najznačajnije slikare, izdižući i proživljavajući tjeskobu, grozu, na slikare egzistencijalizma. Todor to i jeste, jer slika ljudske muke, usamljenost čovjeka, tjeskobu srca, a knjiga „Ta GoT“, je rezulat nesumnjivog samovanja. Bez obzira što je društven i kafanski čovjek, on je usamljen u svom umjetničkom postojanju, u razumjevanju, a upravo je ova knjiga bila izraz njegove potrebe i duše da se susretne sa onima koji ga najbolje razumiju.

Istina

-Monografije su najčešće hvalospjevi. Ponekad liče na nevjestu, božićnu jelku. Ja sam se trudio da izbjegnem sve to.Da to bude neka istina o meni,koliko to može da bude istina. Čak i u izboru kritičara.Vasilije Suić je bio poznat po tome kao jedan od rijetkih ex- ju kritičara, koji je pisao 60 odsto negativnih tekstova. Nije se bavio frazama, niti pisao hvalospjeve. Želio sam da mi on piše. Želio sam da neko ko uzme tu knjigu, sazna neku istinu o meni, pa takvu, takvu. Ne govorim da je to veliko djelo, ali to je isitna o meni- zaključio je Rajko Todorović Todor.

Nova Pobjeda i NVO „Cehra“ izdavači su knjige „TaGoT“ i monografije „TODOR“ na engleskom jeziku, koje su po prvi put predstavljene crnogorskoj javnosti u gradu pod Bedemom.

Organizator događaja je JU „Zahumlje“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *