full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Tetovaže koje mijenjaju boju u skladu sa vašim zdravljem u realnom vremenu

Istraživači su razvili novo mastilo za tetovaže koje mijenja boju koja odgovara na promjene u tijelu , kao što su promjene nivoa šećera u krvi i natrijuma.

Koristeći tečnost sa biosenzorima umjesto tradicionalnog mastila, naučnici žele da pretvore  površinu ljudske kože u „interaktivni displej“- ovo je ideja koja čini ovaj koncept u fazi dokazivanja zanimljivim za gledanje. Tehnologija poput ove može postati novi revolucionarni način nadgl

edanja zdravlja.

Projekat zvani “Dermal Abyss” (Dermalni Ambis) predstavlja saradnju između MIT-ja i Harvard Medical School, kombinuje napore fluidnih interfejsa i biotehnologije (fluidni interfejsi predstavljaju povezivanje tijela korisnika sa displejem).

Do sada ovaj tim je razvio tri različita mastila koje mijenjaju boju kao odgovor na promjene  intersticijske tečnosti- tečnost koja se gomila oko i između naših ćelija, obuhvatajući 16 % tjelesne težine čovjeka.

Najintirgatnije od ova tri mastila je ono koje mjeri nivoe glukoze. Senzori mijenjaju svoju boju od plave do braon kako nivo šećera u krvi raste.

Imati tetovažu koja je senzitivna na glukozu stvarno može značajno olakšati život ljudima sa dijabetesom, koji se sada oslanjaju na vađenje krvi iz prsta tokom dana da bi nadgledali nivo glukoze.

Tim je takođe razvio mastilo koje mijenja boju od pink do ljubičaste u odnosu na pH nivoe, dok treće senzorno mastilo može da detektuje natrijum, sijajući jarko zelenom ispod UV svijetla kao odgovor na rast nivoa soli u tijelu.

“ Dermal Abyss stvara direktan pristup odjeljcima u našem tijelu i reflektuje unutrašnje metaboličke procese u obliku tetovaže” piše na sajtu ovog projekta.

“Može se koristiti za primjenu konstantnog monitoringa kao što je medicinska dijagnostika, samo-mjerenje  i kodiranje podataka u tijelu”.

Za nekoga ko ima određeni zdravstveni problem koji zahtijeva pažljivo nadgledanu ishranu, ili čak ako ste samo zaluđenik za podatke i sviđa vam se ideja da partite promjene na tijelu  uz pomoć kul tetovaže, ovo je primamljiv koncept..

“Ljudi sa dijabetesom nam šalju mailove i kažu: “Ja hoću da je probam”- rekla je Xin Liu, članica tima, iz MIT-ja za CBS vijesti.

Ali ako ste spremni da se prijavite za ove biosenzitivne tetovaže, nažalost moramo da vas razočaramo za sada. Do sada je Derma Abyss  concept u fazi dokazivanja i tretutno nema indikacja kada bi mogao da postane pravi proizvod.

Istraživači su testirali mastila na komadima svinjske kože ubrizgavajući im injekcije za promjenu nivoa tečnosti koje treba detektovati.

U videu ispod, možete  vidjeti ove testove na komadima kože u akciji, kao i digitalni prikaz toga kako bi ova tetovaža na ljudskoj ruci mogla da izgleda.

Prije nego što ova čudesna tehnologija bude odobrena na ljudima, treba da prođe niz faza rigoroznih testiranja, vjerovatno prvo na životinjama pa na ljudima. Ono što treba provjeriti su štetne reakcije na mastilo i moguće alergije

Tu je takođe i pitanje kako učiniti indikatore što je moguće tačnijim. Kada imate zdravstvenih proablema želite da interfejs koji mijenja boju  bude pouzdan koliko i nalazi krvi, a definitivno još  nismo došli do toga.

“Biće potrebno mnogo vremena za nešto što bi išlo na tržište, ali ova tehnologija budi maštu i otvara mnoge mogućnosti” rekla je Liu za CBS vijesti.

Tim će predstaviti svoje istaživanje na Međunarodnom simpozijumu nosivih kompjutera (2017 International Symposium on Wearable Computers) u septembru ove godine.

Prevod sa engleskog jezika: Ana Milović Jasikovac

Preuzeto sa:  sciencealert.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *