full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

TEATAR SNOVA ĆE PAMTITI OVAJ TANDEM

Tandem koji je obilježio posljednjih osam godina fudbala i činio stub odbrane Mančester Junajteda jeste Vidić – Ferdinand.

Kada se priča o najboljim fudbalerima uglavnom se govori o virtuozima u napadu, o njihovom umijeću sa loptom, pogocima, driblinzima… U tim razgovorima zaboravi se da je fudbalski tim sastavljen od 11 fudbalera, pa se oni što rijetko prelaze centar i zaborave pomenuti. Možda bi trebalo uvesti i novu nagradu, na globalnom nivou, za najboljeg odbrambenog fudbalera, da ne bi nekada došlo do zapostavljanja i izostavljanja vrsnih pojedinaca od kojih zavisi da li ćete primiti gol više ili manje. Veliki klubovi su u svojim zlatnim erama imali, osim velikih napadača i golgetera, i vanserijske odbrambene igrače. Sjećamo se sjajnog tandema štopera iz Milana sa početka devedesetih, kasnije i reprezentacija Francuske imala je dva idealna centralna beka… Ipak, tandem koji je obilježio posljednju deceniju fudbala i činio stub odbrane Mančester Junajteda jeste Vidić – Ferdinand.

Vidić je dobio ispraćaj kakav je i zaslužio kada je morao da napusti giganta iz Mačestera 2014. godine. Igrači i navijači priredili su mu sjajnu oproštajnu žurku na Teatru Snova nakon njegove posljednje utakmice za Junajted na tom stadionu. Prešao je u Inter gdje nije bio ni blizu nivoa kao u Engleskoj. Veliko je iznenađenje bilo kada je Rio najavio da napušta klub iste godine, prešao je u KPR, i tamo se ubrzo njegova fudbalska karijera ugasila.

Ferdinand je najskuplji odbrambeni fudbaler kojeg je Ferguson kupio. Za njega je 2002. godine izdvojio 30 miliona funti, ali sav uložen novac u njega on je isplatio. Nakon dvije godine biva suspendovan na osam mjeseci zbog pozitivnog rezultata na testu za narkotike. Vratio se nakon toga na teren i nastavio gdje je stao. Međutim, imao je i tada kikseva u odbrani i Fergi je tražio još nekog ko će biti približnih kvaliteta Riu, te upotpuniti štoperski tandem. Posle nekoliko godina praćenja odbrambenog igrača Spartaka iz Moskve, menadžer Junajteda odlučuje se, po mnogima, na riskantan potez. Kupuje Nemanju Vidića za 7 miliona funti. Svi su se pitali, kako to da čuveni Fergusonovi skauti prate ne toliko dokazanog igrača odbrane? Ipak, stari fudbalski vuk nije pogriješio kada ga je doveo, znao je da će u njemu imati pravog štopera. Ruku na srce, sigurno nije razmišljao u tom pravcu da će napraviti najbolji štoperski duo u istoriji Junajteda. Sa njim je i dobio igrača sa kojim će Rio u paru činiti stubove tima. Debi mu je bio u Liga Kupu protiv Blekburn Roversa, i malo po malo dobio je toliko povjerenje u klubu da je postao nezamjenjiv, a posljednjih sezona bio je i kapiten. Bivši igrač Čelsija Didije Drogba izjavio je da bi danima prije meča sa Mančester Junajtedom samo razmišljao o tome na koji način će postići pogodak između ova dva odbrambena fenomena, dok je legenda Old Traforda Rajan Gigs kazao da je Vidić možda i najbolji odbrambeni fudbaler sa kojim je igrao. Svojevremeno dok je Luj Saha, francuski napadač sa sjajnim driblingom i njuhom za gol, igrao za Junajted, Ser Aleks Ferguson je izjavio da ovaj niti jednom na treningu nije mogao da prođe Nemanju.

Osvojili su sve što fudbaleri mogu osvojiti na klupskom nivou, od nacionalnog prvenstva, Liga Kupa, FA Kupa i Lige šampiona. Uzeli su sva priznanja koja odbrambeni fudbaleri mogu dobiti… Sada im ostaju novi izazovi na zalascima karijera. Sigurno je da će engleski i svjetski fudbal žaliti i sa nostalgijom se sjećati ova dva gorostasa koji su činili neprobojni bedem u odbrani.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *