full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Svi misle da je Francuz , a on je, ustvari, Belgijanac

Sa velikom sigurnošću možete da pretpostavite da je čokolada najpoznatija stvar na svetu koja nosi epitet belgijska.  Kada je reč o poznatim ljudima sa istim epitetom ne možemo, a da ne pomenemo Odri Hepbern, čuvenu glumicu rodjenu u Briselu ili Žan Klod Van Dama takodje proslavljenog glumca. Spisku slavnih Belgijanaca pridružuju se i izumitelj saksofona Adolf Saks i Django Rajnhart poznati gitarita i džez muzičar. Medjutim, jedan poznati fiktivni lik mogao bi da se nalazi na vrhu ove liste kada ga ljudi, greškom, ne bi svrstavali u Francuze.

Njegovo ime je Herkul Poaro i jedan je od najautentičnijih likova rodjen iz pera književnice Agate Kristi. Herkul Poaro je na svet došao davne 1920. godine zajedno sa romanom ’’Misteriozna afera u Stajlsu’’, a simpatije publike pokupio je načinom na koji uspeva da razreši i najkomplikovanija ubistva. Jednostavno, ničiji alibi nije toliko jak da simpatični i prkosni Poaro ne može da ga obori. Zbog njegove težnje ka perfekcionizmu nekima je čak i iritantan, a čak je i sama Agata Kristi jednom prilikom izjavila kako joj je Mis Marpl draža od nadmenog detektiva.

Nakon što je roman stekao veliku popularnost na red je, naravno, došla i ekranizacija lika Herkula Poaroa i to u formi filma i serije. Britanski glumac Dejvid Suše je ulogu neobičnog detektiva doveo do savršenstva, pa većina ljudi kada pomisli na Poaroa zapravo u mislima ima sliku Dejvida Sušea.

Čini se da je ova priča otišla u drugom smeru, stoga je treba vratiti na pravi put. Ono što Poaroa stvarno nervira je to da ga smatraju Francuzem, jer on to nije. Perfekcionisti njegovog ranga to jednostavno smeta, i zato neće propustiti da opomene svakoga ko napravi grašku. Zato, mon ami, pravi razliku, Poaro je Belgijanac a ne Francuz. Zapamti to!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *