full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Svetkovina magične glumačke igre

Kišovito i olujno veče sa dramatičnim „solo dionicama“ grmljavinskih procesa, u skladu sa filmskom i teatrološkom dramatikom najavilo je otvaranje XIV Medjunarodnog festivala glumca u Nikšićkom pozorištu.Tom prilikom dodijeljena je nagrada „Veljko Mandić“ akademiku Sretenu Peroviću, za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori, nakon čega je odigrana jednočinka „Lepitr“Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Kako je istakla potpredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević, Festival glumca ponovo će obogatiti kulturni život Nikšića i dati značajan doprinos kulturnoj scni Crne Gore. Nikšić se sve više prepoznaje kao grad festivala, a Medjunarodnom festivalu glumca pripada čast da zaokruži festivalsku godinu, da bude kruna ovogodišnjih festivalskih ostvarenja u Nikšiću.

Nagrada

Žiri za dodjelu nagrade za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umetnosti „Veljko Mandić“, u sastavu Sonja Nikčević, Vojo Krivokapić i Andro Martinović, donio je odluku da dobitnik uglednog priznanja u 2017. godini bude akademik Sreten Perović. Predsjednik žirija, Andro Martinović, istakao je da je razvojni put Perovićevog opusa posvećenost i studiozan rad.

????????????????????????????????????

-Ishodište ovog obimnog opusa su izuzetna posvećenost i studiozan rad. Klasik i modernist u djelovanju i istupanju, Perović kritički revalorizuje crnogorsko kulturno naslijedje, a to nikad nije lak zadatak, ni u većim sredinama. Kak konstatuje Predrag Matvejević, „Perovićevo vraćanje poršlosti nije žal za prošlim nego ispitivanje odgovarajućih konstanti u čovjekovom trajnom rvanju sa vremenom, u njegovom trajanju.Uzmemo li u obzir da je, na svojevrstan način, pozorište umjetnost trenutka, dodjeljivanjem nagrade „Veljko Mandić“ Sretenu Peroviću, kao dostojnom reprezentu generacije koja je stvarala modernu crnogorsku pozorišnu scenu, ukazujemo na to da su teatrološka istraživanaj važan element pozorišne kulture i njenog trajanja- kazao je Martinović.

Riječ Perovića

-U kulturnom fondu grada Nikšića POZORIŠTU pripada značajno, a po mojem mišljenju i najznačajnije kulturološko mjesto. Pored Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, Pozorište u Nikšiću ima najdužu tradiciju u Crnoj Gori, a ta činjenica nije važna samo po estetskom, umjetničkom, već i po društvenom učinku. Početak pozorišne djelatnosti u Nikšiću značio je i civilizacijski iskorak gradjanstva oslobodjenih krajeva i drevnoga Onogošta, pa i njhovu privrženost crnogorskom društvenom i državnom napretku. Zahvalan sam svim sudionicima savremenog kulturnog preporoda Nikšića i njegovom progrsivnom gradjanstvu. Klanjam se sjenima onih koji nijesu dočekali obnovu državne nezavisnosti Crne Gore, a toliko su željeli da dožive ovaj dan. Još jednom hvala za ovo visoko priznanje- zaključio je Perović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *