full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Svečana atmosfera teatarskih dešavanja

Ostavljajući za sobom jednu uspješnu festivalsku godinu, Nikšić će u periodu od 12. do 18. novembra biti domaćin četrnaestog izdanja Medjunarodnog festivala glumca, kao krune slavljenja tekovina kulture kroz muziku, književnost, performans i teatar. U takmičarskom djelu, obuhvaćeno je šest predstava iz djelova bivše SFRJ, koje su žanrovski raznovrsne a istovremeno i komplementarne.

-Posebnost je u tome što ovaj Festival u centru pažnje fokusira glumca i njegovo ostvarenje. Festival je tokom svog postojanja pretrpio različite forme i koncepcije, ipak gluma i glumac bili su i ostali okosnica festivala kao uostalom i stvaralačke misije pozorišta. Na kraju festivala kada se zavjese spuste, žiri će dodijeliti priznanja najboljim glumačkim kreacijama. Lijepa i ujedno teška uloga. Ujedno želim da vas podsjetim da ove godine bijenalno dodjeljujemo nagradu „Veljko Mandić“, za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori, koja će biti uručena akademiku Sretenu Peroviću, na ceremoniji svečanog otvaranja-kazala je potpredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić, kazao je da je tim za selekciju u sastavu Vojislav Krivokapić, Dragan Perović i Zoran Bulajić, odlučio da na sceni Nikšićkog pozorišta dovede šest predstava, i to dvije „domaće“ „Sveti i prokleti“ Obrada Nenezića i „Inspekcija“, Gorana Bulajića, kao i „Leptir“ takodje našeg Aleksandra Radunovića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Jesenju sonatu“ u režiji Jagoša Markovića, „Balon“ Mislava Brečića, „Učene žene“, takodje u režiji Jagoša Marković, dok je za završno veče festivala predvidjen performans „Koraci“, studijskog programa Gluma sa Cetinja, profesora Ferida Karajice i asistenciju Julije Milačić. Žiri Festivala u sastavu Božidar Bota Korpivica, Kristina Obradović i Sreten Mitrovič, odlučivaće o nagradama, a takodje u slučaju dodjelivanja specijalnih nagrada, žiri će se konsultovati sa Savjetom Festivala. Novčane nagrade će biti u iznosu od 500 do 700 evra.

Žanrovske osobenosti

Prema riječima selektora Dragana Perovića, odabir se zasnivao na kvalitetu i dostupnosti, s obzirom da se u nekim danima Festivala preklapa i Festival u Užicu, ali svakako to nije bila smetnja da ovogodišnji odabir ima primjetne žanrovske osobenosti i raznovrsnosti, a „domaće „ predstave su našle svoje mjesto pod suncem, takodje zbog kvaliteta, kao i jednostavnog uporedjivanja gdje smo mi u odnosu na druge izvodjačke performanse pozorišta iz zemalja regije.

-Značajno je to što su zastupljene predstave savremenih autora, pogotovo što su tu i autori iz Crne Gore, što je veoma značajnog zbog razvoja pozorišog života, ne samo u Nikšiću, nego i u Crnoj Gori. Predstava „Lepitr“, je porodična drama, tragedija u jednom činu, slika postranzicjskog društva, dok se Nenezić u „Sveti i prokleti“, tragediji sa istorijskom podlogom, u legendi Vladimira i Kosare, vratio antičkom teatru u stihu, uz savremen obrt, dok je „Inspekcija“ daleki odzvuk Gogoljevog „Revizora“. „Jesenja sonata“ Ingmara Bergmana je porodična drama , koja je još ranije imala svoje ekranizacije na filmu, uz legendarne Ingrid Bergman i Liv Ulman, a sasvim prigodno za festival biće i igranje „Balona“, posvećeno  upravo životu glumca. „Učene žene“, komedija Žan Baptist Poklena, iz 17. vijeka,je i dalje aktuelna priča- izmedju ostalog, kazao je Perović.

Cijena pojedinačnih ulaznica je 5 evra, dok komplet ulaznica iznosi 35 eura, pri čemu je u tom slučaju sedma predstava, performans „Koraci“ besplatan. Takodje , za predstave „Sveti i prokleti“ i „Inspekcija“, karte će se prodavati sa 50 odsto popusta za srednjpškolce, studente, penzionere i osobe sa smetnjama u razvoju. Prodaja karata će biti svakog dana na biletarnici pozorišta u periodu od 8:00 do 20:00 h.

Organizator dogadjaj je JU „Nikšićko pozorište“, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *