full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Stvaranje poezije prkosnih strofa

Izuzetno karakterističan pogled na stvarnost i unutrašnjost čovjeka metafizički raspolućenog na dva pola bijele hartije, slika je modernog samoglasja, čiji stihovi kreiraju mitološku stvarnost. Stvaraoc ili poeta- pjesnik je prkosnih strofa snažnog i iskrenog glasa pobunjenog duha.

Intelektualan diskurs

Prema riječima mr Marijane Terić, godina se u Crnoj Gori pojavila jedna mlada generacija pjesnika sa jednim redefinisanim shvatanjem pjesničkog izraza kakvoj upravo pripada Đorđe Šćepović.

-Šćepović je mladi pjesnik koji se izdvaja jednim recentnim pogledom na društvenu realnost koju oblikuje autentičnim stihovima gradeći tako jedan intelektualan diskurs. On kao moderan pjesnik postao je u Crnoj Gori prepoznatljiv kao autor prkosnih stihova,kao pjesnik iskrenog i snažnog pobunjeništva, kao autor koji vodi specifičan dijalog sa stvarnošću kojoj pripada, samim sobom, ali dijalog i sa tekstom koji se radja- naglasila je Terić.

Lično stradanje savremenih Isusa

-Biblijski motivi su česti, prožimaju se kroz cjelokupnu knjigu, a naročito u ciklusu Po Đorđu u kojem se Šćepović poigrava sa biblijskom tematikom, sa Jevanđeljima i koristeći se postmodernističkim, pekićevskim načinom upušta se u prekomponovanje istine. Samo ovog puta ne biblijske, nego lične. Biblijski motivi i citati samo su podloga da se pjeva o ličnom stradanju savremenih Isusa. O svim tim beznačajnim Isusima, o njihovom stradanju i životu se priča manje jer je manje publike, a ne jer su stradanja beznačajnija. A onda direktan prelaz na erotiku, na eksplicitne psovke, (čak šokantne ako imamo u vidu da smo samo minut prije bili u (kvazi)biblijskom hronotopu), sa kojima se prepliće vječnost koju svi olako potežu kao revolver na dvoboju, kao garanciju opstanka i smisla života… A vječnost vješto izmiče, jer se nekoliko pjesama kasnije govori o katedralama na ruševinama džamija, o potrošenim suzama, srećama i radostima, o promašenim životima- naglasio je mr Goran Radojičić.

Autor koji je inače i urednik časopisa za književnost i kulturu „Script“, istakao je da mu je posebno drago što je baš prva promocije njegove knjige upriličena u Nikšiću, gradu koji je bio i biće grad poezije.

Moderator večeri bio je dramski umjetnik Miro Nikolić, organizator dogadjaja KK „Poenta poetika“ i JU „Zahumlje“, a u okviru  Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *