full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Snima se film o piscu J.R.R. Tolkinu

Nakon četiri duge godine priprema, čini se da Fox Searchlight i Chernin Entertainment napokon ozbiljnije kreću u realizaciju svog velikog projekta – filma o životu kultnog pisca Dž.R.R. Tolkina (J.R.R. Tolkien) koji je zaslužan za popularnu franšizu ‘’The Lord of the Rings’’ i ‘’The Hobbit’’.

Džon Ronald Ruel Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien) je bio profesor anglosaksonskog jezika naOksfordskom univerzitetu u periodu od 1925. do 1945. godine, kao i profesor engleskog jezika i književnosti, takođe na Oksfordu, od 1945. do1959. godine. Bavio se pisanjem epske fantastikefantastike uopšte i poezije tokom cijelog života, i kroz njih je doživeo međunarodnu slavu.

Van naučnih krugova, najpoznatiji je kao autor romana Gospodar prstenova”, zatim njegovog prethodnika, Hobita”, kao i velikog broja posthumno izdatih knjiga o istoriji zamišljenog svijeta zvanog Arda, najviše jednog njenog kontinenta, Srednje zemlje, gde se odigrava radnja ova njegova dva najpoznatija romana. Velika popularnost i uticaj ovih dijela su ustoličila Tolkina kao oca žanra moderne visoke fantastike.

Scenario Dejvida Glisona (David Gleeson) i Stivena Beresforda (Stephen Beresford) fokusiraće se na rani period života ovog engleskog pisca, “na njegovo pronalaženje prijateljstva, ljubavi i umjetničke inspiracije prije izbijanja Prvog svjetskog rata”, kako prenose strani mediji.

Tek posle učešća u ratu, Tolkin će napisati “Hobita” (“The Hobbit”) i “Gospodara prstenova” (“The Lord of the Rings”), a tek nakon njegove smrti i filmskih adaptacija su ove knjige postale svjetski fenomeni.

Ipak, ekipa koja će realizovati ostvarenje – za sada jednostavno imenovano “Tolkin” – upravo proživljava svoj veliki umjetnički proboj. Režiser će biti Finac Dome Karukoski, čiji su filmovi iz matične države impresionirali kritiku širom planete. Samog Tolkina će tumačiti Nikolas Hult (Nicholas Hoult), koji se nakon prašnjavih jurnjava sa “Pobesnelim Maksom” (“Mad Max”) ove godine dočepao velikih uloga legendarnih pisaca.

Poslednja novost je da će se njima pridružiti mlada Lili Kolins (LilyCollins), kao Edit Brat (Edith Bratt), Tolkinova velika ljubav, koja je bila inspiracija za njegove likove vilenjačkih princeza. I Kolins je na putu proboja ka vrhu, nakon vrlo zahtjevne uloge anoreksične djevojke u filmu “Do koske” (“To the Bone”) i manje, ali za CV značajne role u čudnjikavoj “Okdži” (“Okja”).

Kada će film biti realizovan još uvijek se ne zna, ali ne sumnjamo da će potražnja za kartama biti velika.

Izvor: www.noizz.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *