full screen background image
Search
Thursday 23 November 2017
  • :
  • :

Slatko, slađe, medenjaci

Sama pomisao na medenjake budi lepa sećanja i vraća u detinjstvo. Osim što su ukusni, oni mogu poslužiti dekorativno jer imaju duži rok trajanja i neće se pokvariti. Čak je poželjno da sačekate da prodje jedan dan pre nego ih poslužite.

Teško je meriti da li ih više vole degustatori koji se njima slade ili estete koje uživanju u prizoru slatkih, medenih vragolana.

Uz malo truda i malo više strpljenja možete napraviti ovaj zanimljivi slatkiš. Mi Vam otkrivamo i kako.

Potrebni sastoji za testo su:

  • 500gr brašna,
  • 200gr šećera u prahu,
  • 2 kašičice sode bikarbode,
  • 3 jaja,
  • 2 kašike meda,
  • 40gr maslaca,
  • 1 kesica cimeta,
  • 1 keseica vanilin šećera,
  • Biće potreban i plastični kalup (modle) ako želite poseban oblik medenjaka, dok okrugle medenjake možete seći i čašom odgovarajuće veličine.

Maslac najpre istopiti pa mikserom umutiti sa šećerom, jajima i medom, a onda dodati preostale sastojke. Ostaviti sve na jedan sat da se postepeno ohladi. Razvući testo debljine do 1cm i modlama seći oblike. Peći na 180°C oko 10 minuta, uz stalno nadgledanje jer medenjaci mogu lako da se prepeku. Ostaviti da se potpuno ohlade i za to vreme pripremiti glazuru.

Sastojci za glazuru:

  • 600gr šećera
  • 50gr margarina
  • 50gr meda
  • 10gr želatina
  • 1 kašika vode
  • prehrambena boja

Potopiti želatin i potom ga pomešati sa prokuvanim margarinom i medom. Kada provri dodati šećer u prahu. Dodavati boje koje ste sami odabrali. Nakon što dodate glazuru na medenjak, bojama možete napisati ili nacrtati šaru po želji.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *