full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Sinestezija magije, muzike, akrobatike i teatra

Toplo avgustovsko veče pogodovalo je svečanosti koja se po prvi put dešava u gradu pod Bedemom. Nije bilo bojazni da kiša pokvari slavljenje umjetnosti, nakon prošlogodišnjeg odlaganja ovog festivala. Trg Slobode, Njegoševa, Gradska kuća i plato ispred robne kuće Nikšićanke, polazne su tačke preko šezdesetak izvođača, koji su svoje umjeće u plesu, muzici, teatru, akrobatici i magiji darovali brojnoj publici. Od onih najmladjih, pa do onih u godinama u zajedničkom divljenju prema raznovrsnom performansu koji ističe krilaticu „homo ludens“.

U dva dana, smješteno je 13 sati raznovrsnog programa, koji se sukcesivno prepliće, logično se nadovezujući na vid umjetničkog izraza uličnih performera. Kako je naglasio Ivan Radojičić, programski urednik festivala, cilj ovgo dešavanja je izlazak umjetničkih formi iz zatvorenog u otvoreni „teatar“ angažovanosti. Prisutne su nekonvencionalne, moderne forme zabave, i jako značajna umjetnička interaktivnost između izvođača i publike. Fesitval je karakterno podjeljen na tri djela, edukativni i interaktivni za najmladje, umjetnički i muzički.

-To su tri djela koja se prožimaju međusobno tako da ne postoji ta jasna razlika između samih dešavanja na trgu. Uglavnom, pripremljeno je 13 sati kvalitetnog programa na raznim lokacijama.Ovo je jedna istina između umjetnika i stvaraoca, odnosno onoga koji igra i koji se igra, i onog koji doživljava ili ne doživljava tu igru.Čak i prazan prostor ima svoju priču. Nikšićki Trg je specifičan kroz istoriju, jer je bio scena na otvorenom u svim svojim bitisanjima i periodima, tako da se nadam da smo mu udahnuli jedan novi, urbani pečat, a ovih dana se on popločava, tako da će biti najljepši trg u Crnoj Gori- kazao je Radojičić, dodajući da je su svi učesnici iz regiona, Evrope, a gost festivala je i jedinstven žongler iz Argentine, dok će drugog dana boje naše zemlje „braniti“ mlada etno –rok grupa „Džanum“, i instalacije  vajara Marka Petrovića Njegoša, bicikla i različiti artefakti inspirisane djelom legendarnog Zorana Kopitovića, po kojem je Slobodan Milatović uradio predstavu.

Profesionalni žongleri i klovnovi

Interaktivnost koja boji pozitivne talase ovog festivala, bila je najviše zastupljena u performansu klovnova, žonglera, koji su svojom smjehotresnom akrobatikom, teatrom i mimikom djecu i odrasle postavili dijelom njihovog autentičnog performansa.

-Ovom profesijom bavim se već 16 godina, a moj šou je kombinacija humora i žongliranja.Mislim da je danas zbog užurbanog načina života jako teško nasmijati ljude, i zato je ovaj poziv izuzetno izazovan i težak.Mogu da živim od ovog posla, i to mi predstavlja zadovoljstvo, jer se ne bih mogao zamisliti negdje drugo.Iako se na Balkanu teško živi od ove vrste umjetnosti, srećom, ja nastupam u inostranstvu, Francuska, Italija, Njemačka, Holandija,Švajcarska, Austrija. Ovo mi je četvrti put da nastupam u Crnoj Gori. Prije Nikšića sam izvodio svoj šou u Baru, Ulcinju, Čanju i Herceg Novom- kazao je profesionalni žongler – klovn Darko Gorčinovski iz Skoplja, pod umjetničkim imenom „Arlekin“.

Kako je istakao Edgaro Papito, iz Argentine, njegov prepoznatljiv izraz je fuzija akrobacije, magije, humora. Oduvijek je nastupao na ulici, za sve ljude bez obzira na socijalnu pripadnost.

-Svidja mi se ovdje. Prije ovog nastupa, svoj performans sam izvodio u Švajcarskoj. Nastupao sam svuda, ali u Crnoj Gori sam prvi put. Doduše, nastupao sam na drugim mjestima  Balkana, ali ovdje sam premijerno.Ovim se bavim već deset godina, a prije toga sam nastupao sa teatarskim družinama. Za ovu vrstu umjetnosti sam se opredjelio jer je veći izazov i zahtjevnije je- cijeni Edgaro.

Čini se da Trg Slobode nikada nije bio življi, šaren od osmjeha i izraza oduševljenja ne samo najmladjih, već i onih koji po godinama pamte neka drugačija dešavanja na ovom mjestu. Pa i  bojazan da će poklapanje poslednje noći Bedem festa, i početka ovog jedinstvenog festivala u našoj državi, uticati na posjećenost, bila je neopravdana.

-Mnogo mi se svidja ovaj urban i nekonvencionalan način igre. Zanimljivo je i nama starijima. Ovo mi je dobro zagrijavanje pred Bedem fest, na koji kasnije idem- kazao je Nikola, dok je Ivana navela da joj je drago što je avgust ove godine mjesec domaćin 3 festivala, i tako koncipiran da se na sve može stići i na pravi način doživjeti.

Slavljenje života se doživjelo a teatar je pokazao svoje alternativne vidove. Jednom je Piter Bruk rekao:“Dajte mi bilo koji prazan prostor i dva čovjeka. Jedan na sceni a jedan u publici. Napraviću teatar“.I zaista bješe tako. Nikšićke ulice i trgovi su jedna ogromna scena, koja pruža blagodeti „homo ludensa“ za one koji gledaju i koji učestvuju. Mada, te noći je djelovalo da svi daju svoj dio u tom jedinstvenom teatru i sceni.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *