full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Simbioza crnogorskih i poljskih ozračja

Poljski pisac Gžegož Latušinski, je u Gradskoj kući promovisao knjigu „Crnogorska ozračja“ i rukopis knjige „100 savremenih pjesnika Poljske“, i svojim pisanims svjedočanstvima zapravo poručio da Crna Gora i Poljska trebaju upoznati medjusobne osobenosti, razlike i sličnosti, kao pripadnici slovenskih naroda.

Prema riječima autora knjige, važno je što je knjiga „Crnogorska ozračja“ zagrijala njegove prijatelje i sunarodnike za Crnu Goru. Govorili su mu, nakon čitanja njegove knjige, da je većina njih željela posjetiti Crnu Goru, to bajkovito mjesto nestvarne prirodne osobenosti i koloritnih obličja.

-Ima nade da će ova knjiga biti prevedena na crnogorski jezik. Ona je pisana za Poljake, koje treba da zavole ovu zemlju. Ali mislim da će ona imati tu svoju pozitivnu ulogu da Crnogorci zavole svoju zemlju još više- istakao je autor Gžegož Latušinski.

Crnogorska ozračja

Književni kritičar Vojćeh Kališevski istakao je da je Gžegožova knjiga ogledalo crnogorske ljepote, mašte, i okvir onog ličnog doživljaja autora u poimanju ove balkanske zemlje.

-Latušinski priča o Crnogorcima koji nikada nijesu zaboravili ko su i odakle su. O tome, o trajanju, čežnji za domovinom i o nadi su pjesme crnogorskih pjesnika, koje Latušinski prevodi na poljski jezik i koji je predstavio poljskom čitaocu u posebnoj antologiji Riječi koje ne spavaju. Ova antologija za Crnogorska ozračja je mnogo važan kjniževni temelj, izvorski je upotpunjuje.Prvi dio autor je nazvao ličnim otkrivanjem i doživljavanjem Crne Gore, dok je drugi dio pokušaj sredjivanja činjenica, semantičko prosvjetljavanje pojmova i verifikovanje mišljenja o ulozi Crne Gore u savremenom svijetu i o njenom mjestu u Evropi, nakon raspada Jugoslavije, i proglašavanja nezavisnosti- kazao je Kališevski.

100 savremenih pjesnika Poljske

-Antologija Latušinskog broji nekoliko stotina pjesama. Sve one grade jednu bogato i raznoliko motivisanu poemu, u kojoj sudbine pjesničkih junaka srasle sa istorijom i kulturom Poljske, poslednjih nekoliko desetina godina, stvaraju u konsekvenciji biografija, zajedničkog junaka poljske istorije-zaključio je Kališevski.

Na promociji je svoje stihove čitao pjesnik Eugeniuš Kasjanovič, dok su promociji prisustvovali izdavač Marija Sivkovska Latušinjski i urednik časopisa “Quest” Slobodan Vukanović. Knjiga o crnogorskoj istoriji i kulturi objavljena je u Varšavi, u izdavačkoj kući “Agawa”.Organizator ovog događaja je  JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *