full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Sikstinska kapela

Činjenice koje se tiču izgradnje ove vanvremenske gradjevine fascinantne su jednako kao i ona sama, ali ih ovom prilikom nećemo posebno isticati. Ipak, dve bitne okolnosti presudno su uticale na njenu izgradnju.

Mikelandjelo – Stvaranje Adama

Prva je ta što je papa Julije II (nećak pape Siksta IV po kom kapela i nosi ime) imao razumevanja za umetničko izražavanje kao nijedan njegov prethodnik. A druga,  da je isti taj papa odabrao upravo Mikelandjala Buonarotija da oslika unutrašnjost kapele. Zanimljivo je i da je dogovor izmedju Mikelandjela, koji se do tada bavio samo vajarstvo, i pape Julija II najpre propao. Ipak, sticajem okolnosti uspeli  su da se dogovore, a Mikelandjelo se tokom rada na bazilici susretao sa mnogim izazovima, pa se veruje da je slika odrane kože  Sv. Vartolomeja zapravo Mikelandjelov autoportret.

Sikstinska kapela je crkveno zdanje i ako Vam je ikada bilo čudno to što su u njoj prikazana naga tela imali ste pravo. Naravno, to nije nekakav slučajni propust, Mikelandjelo je imao papinu dozvolu da slika onako kako je zamislio. Kao čovek koji je bio više privržen nauci, nego crkvi, prikazao je stvari onako kako ih je doživeo. Krajnji rezutat bio je nesvakidašnji prizor za hrišćane 16. veka. Čovek se našao u centru svega, gotovo izjednačen sa Bogom i svecima. Naga tela jasna su metafora za oslobadjanje coveka tokom renesanse. Ipak, nakon Mikelandjelove smrti pojedinim svecima doslikana je odeća, pa su oni sada obučeni.

Ako se ni zbog čega drugog ne odlučite da posetite Sikstinsku kapelu (u šta iskreno sumnjamo) zbog ovih Geteovih reči sigurno hoćete. Veliki  pesnik je nakon posete izjavio da onaj ko nije video Sikstinsku kapelu, ne može da ima ni približnu zamisao o tome šta je jedan čovek u stanju da uradi. Ono što treba da znate jeste da je u Sikstinskoj kapeli fotografisanje, snimanja i pričanje zabranjeno. To ne treba da Vas brine budući da ćete  ostati bez daha kada vidite Mikelandjelove slike pa nećeti ni razmišljati o drugim stvarima. Nećete imati fotografije kao dokaz, ali uostalom fotografije mogu da nestanu, ali ne i sećanja na prizore iz Sikstinske kapele.

Danas je ovo jedan od najposećenijih muzeja sveta. Cena karte iznosi 8 eura, ali zahvaljujući blagodetima tehnologije u unutrašnjost  Siksatinske kapele možete zaviriti i u nastavku:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *