full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

„Šetnja za mir“u Nikšiću

Povorka djece i omladine iz svih osnovnih i srednjih škola, dječa iz vrtića „Dragan Kovačević“, borci i svi zainteresovani gradjani od Trga Šaka Petrovića do Spomenika palim borcima pod Trebjesom, u okviru manifestacije „Šetnja za mir“, obilježili su 9.novembar, Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, u organizaciji UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Prema riječima predsjednika UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodana Bata Mirjačića, naš narod je zajedno sa svim narodimasvijeta dijelio i dijeli slobodarsku tradiciju i vječno mladu borbu protiv čizme fašizma, koja je u smrt odvela blizu 70 miliona ljudi.

Profesor Budimir Damjanović, govorio je o „Kristalnog noći“, koja se desila upravo na 9. novembar 1938. godine kada se desio masovni pogrom Jevreja u Njemačkoj, gdje je nestao svaki vid humanizma i ljudskih prava.

-Obilježvanje 9. novembra kao sinonima za početak progona Jevreja od strane nacističkih vlasti i uvod u holokaust, danas bi trebalo da znači odgovorno ponašanje svih gradjanki i gradjana, kao pojedinaca i grupa, prema ljudskim pravima, kako sopstvenim, tako i tudjim. Institucije na svim nivoima treba na tom putu gradjanima da šalju jasnu i nedvosmislenu poruku da će biti dosledne u primjeni zakona i reagovati pravovremeno, efikasno i svrsihodno. Medjutim, u okruženju u kom se još uvijek iscjeljuju rane oružanih sukoba sa kraja XX vijeka, institucije bi morale imati i snažniju preventivnu funkciju. Stoga je o povredama ljudskog dostojanstva, diskriminaciji i kršenju ljudskih prava, nepravdi i nasilju potrebno govoriti javno i sa jasnom osudom- poručio je Damjanović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *