full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Savkine paprike

Volim uspomene i mostove sjećanja u smiraju dana. Osobito, kada se sunčana linija spusti za zapadnim brdima, medjama Cuca, Grahova i tamo onog Leotara. Nekako sve ima smisla, a tu liniju logičnosti prati  želja da sve bude kao prije. Bezbrižnije, punije, voljenije i snažnije. Odbljesci i titraji oka, razvučene usnice, maza od paštete, kreativnost  i inicijativa u igri ’planova, žmurke, rata“, ponekad se jave baš u onoj ulici, onom dvorištu i okobarskim kruškama.

Ljudi ne vole uspomene, iako su obično lijepe. Leže zapisane u spomenarima, leksikonima, dnevnicima, a spomen ploča, spomen obilježje- pa i to stoji negdje da se utre trag zaboravu. Danas je lako zaboraviti, odbaciti, grabiti dalje. Pogleda uprtih u naredni dan, oči širom otvorene, stiže umor… San ljuljuška u uspomenama, …Onim značajnim milisekundama smijeha i srdačnosti posvećuje se potpuna pažnja, da se makar taj krug ljubavi uvijek okrene za 360 stepeni i iznenadi dobrom starom brzalicom, pitalicom, zagonetkom.

-Hajdemo da igramo žmurke. Možemo u dvorišta Golubovića, Milića, Jakšića i Jovovića. Dalje ne, jer se ljute komšije, a Bogdan često zna da pregazi mladi luk ili očupa koju papriku!“

-Nije tačno, pazim uvijek, ali kad je mrak, kako da znam u šta gazim?!

-A kako znaš da u tmuši pokupiš vatreno – crvenu papriku? Nije valjda da ona tada sama od sebe sija? (smijeh)

– Nema veze, samo se vi smijte, ali Savkine paprike, kad naidju na mene, ostavljaju pun ukus….

Osmijeh i bezbrižnost imaju najsladji ukus. Miris ostaje godinama unaprijed, i kako koja bora izranja iz svijeta odraslih, zrelije posjeduje jače aromate, u starosti prepoznatljive čak i na dodir. Bezbrižnije, potpunije, voljenije i srdačnije u prošlost poderanih koljena, prslih čarapa, starih blatnjavih patika, senzibilnih crvenih Savkinih paprika, u bašti prepunoj života, iznad koje Sunce umirujuće putuje ka prohladnom Zapadu cuckih i grahovskih brda.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *