full screen background image
Search
Saturday 20 January 2018
  • :
  • :

Prolaz divova

Ako ste čitajući naslov pomisli da se radi o mestu gde se odigrala borba izmedju čoveka i mitskog čudovišta ili o mestu gde je nesrećni čovek dospeo jer je izazvao gnev grčkih bogova na lošem ste tragu. Mesto kojem su posvećeni naredni redovi nema veze sa drevnim mitologijama i iskušenjima, ali se zato nalazi na severoistočnoj obali Severne Irske i sa pravom nosi epitet geološkog čuda.

Reklo bi se da je ova, na prvi pogled savršena tvorevina, zamisao veoma talentovanog umetnika. Medjutim, ova genijalnost delo je isključivo prirode. Iz tog razloga Prolaz divova prate brojne priče i legende o njegovom nastanku, koje se svakodnevno pričaju turistima sa svih strana sveta. Ali zapravo istina je ta da je došlo do brzog hladjenja bazaltne lave, koja je prodirala kroz vapnenački plato, pri tome popucavši vertikalno u obliku spojenih stupova. Vulkanska erupcija u kojoj je nastala ova neobična geološka tvorevina desila se pre 50 ili 60 miliona godina, dok je sam prolaz sastavljen od preko 40.000 bazaltnih stupova,* koji su medjusobno spojeni. Ovi stupovi prave stepenastu liticu koja uranja u Irsko more i iako su različite visine, ne prelaze 12 metara.

Ono što je mozda najviše doprinelo da ovo mesto postane zanimljivo turistima je upravo njegova pristupačnost. Naime, posetioci mogu prošetati privlačnom zonom za pešake koju čine vrhovi samih stupova I stići do ulaza u more. Složićete se da je ovakav prilaz moru veoma originalan. Ljubitelji filmova o čarobnjaku Hariju Poteru prepoznaće ovo mesto, jer su upravo tamo snimane pojedine scene iz filma ’’Hari Poter i polukrvni princ’’.

Za kraj, može se reći da je priča o Prolazu divova popuno zaokružena budući da je lokalitet 1986. godine dospeo na UNESKO spisak svetske baštine i na taj način dobio svetsko priznanje.

 

*stupovi su četvorougaonog oblika baš kao u ovom slučaju, dok su stubovi okrugli.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *