full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Predstavili rezultate projekta i brošuru

Prošlo je četvrt vijeka od kada su srednjoškolci i studenti sa Filozofskog fakulteta 18. januara ’93. godine osnovali Društvo mladih ekologa Nikšić, pa je taj jubilej uz promociju projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih eko – turističkih potencijala Nikšića“, koji je u prethodnih šest mjeseci realizovan uz finansijsku podršku Opštine Nikšić, bio povod okupljanja prijatelja i ljubitelja eko –svijeta, preksinoć održanog u hotelu „Onogošt“.

Cilj i realizacija projekta

Prema riječima Tanje Rabrenović, koordinatorke, osnovni cilj projekta  bio je stvaranje neophodnih uslova za valorizaciju nedovoljno iskorišćenih turističkih potencijala Opštine Nikšić kroz održivo funkcionisanje, a to je postignuto uz realizaciju više aktivnosti.

-Na samom početku smo radili na prikupljanju informacija kao polaznoj građi za analizu nedovoljno turistički afirmisanih lokaliteta u Opštini Nikšić. Projektom je bilo planirano da se podaci prikupe i obrade za 10-15 lokaliteta, međutim podaci su prikupljeni za 22 zanimljiva lokaliteta. Osim nedovoljno poznatih i afirmisanih loklaiteta obuhvaćeni su i neki lokaliteti sa kojima je već upoznata šira javnost ali nijesu bili u dovoljnoj mjeri eko turistički valorizovani. Tako na pr. Slano i Liverovićko jezero su opisani kao značajni ekoturistički lokaliteti sa aspekta razvoja sportskog ribolova i kamperskog turizma. Malo je poznato da Slano jezero ima izuzetan ornitološki značaj, istakla je Rabrenović, dodajući da su u narednoj fazi s na osnovu prikupljenih podataka dizajnirali i štampali brošuru pod nazivom „Upoznaj skriveni Nikšić“. Brošura je prevedena na engleski jezik i na tako dostupna široj zainteresovanoj javnosti kako u štampanom tako i u elektronskom izdanju preko našeg portala i društvenih mreža. Podijeljena je u 5 tematskih oblasti: vode, kojima je Nikšićko polje veoma bogato, oblast speleoloških objekata, tematska cjelina kulturno istorijskih spomenika, ekoturizam i gastronomske manifestacije.

– Brošurom iznosimo i predlog za prenamjenu objekata u gradskom jezgru kao što je Dom revolucije. To je naravno zelena ideja i od njega bi napravili Priordnjački centar sa tri osnovne komponente a to su: botanička bašta, akvarijum i prirodnjački muzej, istakla je Rabrenović.

 

”Ni mnogo ni malo”

 

 

Kako je kazao direktor NVO „Društvo mladih ekologa Nikšić“ Miodrag Karadžić, za 25 godina rada realizovano je više od 70 projekata, preko hiljadu akcija, a broj članova je stigao do 679. Na pitanje koliko se ekološka svijest u Crnoj Gori promjenila za taj period rada jedne od najstarijih aktivnih nevladinih udruženja u Crnoj Gori, Karadžić odgovara ‘ni mnogo ni malo“.

-Promjenila se u odredjenoj mjeri, ne onoliko koliko smo mi očekivali, u kojoj očekujemo i više od 25 godina, odnosno nakon usvajanja Deklaracije o ekološkoj Crnoj Gori. Pomak jeste u infrastrukutri i donošenju odredjenih zakonskih regulativa, medjutim nemamo adekvatnu primjenu zakonskih regulativa na terenu, niti dovoljno izgradjenu infrastrukutru, planove i programe. Prije svega mislim na plan i program upravljanja otpadom, vodenim resursima i slično. Na tome još treba da se radi- kazao je Karadžić.

Naglašava i da priča o sanitarnoj deponiji  traje skoro 25 godina.

-Donedavno je opština Nikšić bila jedina opština koja nije imala plan upravljanja otpadom,odnosno taj plan nije bio sa više instance. Takodje,potrebno je na nivou države donijeti plan o upravljanju otpadom, sa vrha piramide, države raditi na tretiranju istog. Tako da trenutno država nema pravi plan, nekolike su opcije, od više sanitarnih deponija do jedne deponije sa spalionicom, medjutim nema konkretnog plana- zaključio je on.

U toku večeri, prikazan je i dokumentarni film koji je prikazan tokom predstavljanja rezultata projekta, a publika je imala priliku i da vidi najboljih 15 fotografija, od 72 koliko ih je pristiglo na foto konkurs „Neiskorišćeni turistički biseri Nikšića“. Nagrade su uručene autorima najboljih fotografija – Milanu Šapuriću, Jovanu Krušiću, Aleksi Miniću, Ani Petrović, Ivanu Đuroviću, Gavrilu Kneževiću, Dobrislavu Bajoviću i Jeleni Ivanović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *