full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Praznici nam stižu

Druga polovina decembra je vreme kada planovi za proslavu Nove godine uveliko okupiraju misli mnogih od nas. Takodje, tu je i ona pomalo iritirajuća rečenica ’’Gde ćeš za Novu godinu?’’. Osim što je kraj godine idealan za sumiranje postignuća, uvek se nadje vremena i za planiranje novogodišnjeg provoda. Tradicionalno, doček nove godine rezervisan je za provod sa najmilijima.

Različiti narodi imaju različite običaje koje praktikuju prilikom dočeka Nove godine. U Španiji, recimo ljudi jedu 12 zrnaca groždja verujući da će im svako zrnce doneti sreću u svim narednim mesecima. Italijani, sa druge strane, veruju da će im nošenje crvenog veša doneti sreću u narednoj godini. Taj običaj verovatno ima veze sa navikom nošenja crvenog konca oko ruke i verovanjem da crvena boja ima jaku zaštitnu moć. U Holandiji prave lomače od jelki jer, kao i mnogi drugi narodi, veruju da će vatra oterati zle duhove. Stanovnici Južne Amerike imaju jedan vrlo ritualan običaj. Naime, oni pune lutku papirima na kojima su ispisani loši dogadjaji iz odlazeće godine, a zatim je pale verujući da na taj način sprečavaju takve dogadjaje da se ponove u budućnosti.

Zanimljiva strana ovih običaja je neupitna, ali ipak oni ostaju u drugom planu kako ushićenje povodom dočeka Nove godine raste. U fokus dolaze novogodišnje toalete i ubedljivi prodavci novogodišnjih aranžmana. Na kraju krajeva,  kakva god da je bila novogodišnja proslava, ipak uvek ostane u lepom sećanju.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *