full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Podrška individualnosti nikšićkih umjetnika

Nikšićka likovna scena predstavljena je na premijernoj „Božićnoj izložbi“, koja će postati tradicionalna podrška napretka umjetničkog vala stvaralaca grada pod Bedemom. Njihova djela su najvjernija slika mjesta u kome su nastali, što se upotpunjava sentencom Oskara Vajlda“ Umjetničko djelo je unikatno djelo unikatnog temperamenta.Na ovu izložbu pozvana su 42 umjetnika, od kojih se odazvalo njih 40. Postavka sadrži ulja na platnu, fotografije, grafike, pop art dizajn, instalacije i modni dizajn, kao spiritus movens stvaralaštva nikšićke mladosti, iskustva i izražajnih potencijala.

-Ova izložba početni je stepenik individualnosti naših umjetnika. Namjera JU“Muzeji i galerije Nikšić“ je da na godišnjoj izložbi okupi likovne umjetnike iz Nikšića i da na taj način, njihovo stvaralaštvo približi sugradjanima i široj publici. Različiti mediji i tehnike kojima se autori izdražavaju, kao i osobene likovne poetike doprinose sadržajnosti i raznolikosti nikšićke likovne scene. Na slikama, skulpturama, crtežima i inistalacijama kojima se na ovoj izložbi predstavljaju, dominira snažna individualnost svakog od njih, uslovljena podnebljem i gradom iz koga potiču, u kome žive i stvaraju. Na naš poziv odazvalo se 40 umjetnika različitih generacija, očekujemo da će se svake godine taj broj uvećavati, da će ova izložba postati tradicionalna pružajući šansu prije svega mladim umjetnicima da svoju karijeru upravo započnu upravo u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“- kazala je direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Djukanović, dodavši da će naredne godine organizovati izložbu slikara iz Nikšića koji stvaraju izvan svog rodnog grada, i onih koji su umrli. To je bilo planirano i ovog puta, ali bilo je više nego dovoljno izlagača.

Izložba će trajati do 1. februara. Organizato dogadjaja je JU Muzeji i galerije Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *