full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Počinje Festival uličnih svirača u Nikšiću

Kao nastavak na festivalsku kulturu koju grad pod Bedemom baštini već čitav avgust ,zadnji vikend ovog mjeseca rezervisan je za Festival uličnih svirača, koji se po prvi put dešava u Crnoj Gori, a svoje „vatreno krštenje“ imaće baš u Nikšiću.33 programa smještena u zadnjem avgustovoskom vikendu, sa satnicom od 13 sati, brojnim sugrađanima, a i posjetiocima iz regiona, pružiće do sada neviđen koncept umjetničkog performansa na ovim prostorima.

Prema riječima direktora JU „Zahumlje“, Voja Krivokapića, ova javna ustanova gaji prepoznatljivu, autohtonu kulturu, ali kao jedna od organizatora, upustila se u nešto drugačije i novo.

-Bez velike podrške Opštine Nikšić, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, ovaj se festival ne bi održao. Učestvovaće oko 60 zabavljača, muzičara i perfomera, teatra, i mislim da će Nikšić ta dva dana biti praznik za oči, pošto se ovo nije dešavalo u Nikšiću. Nikšić će tih dana biti otvorena pozornica, i to nam je bio i cilj.Destinacije će biti od hotela Onogošt, preko Trga, Njegoševe ulice do Gradske kuće u parku- istakao je Krivokapić, dodajući da će Nikšić krajem septembra biti domaćin i Boem festa.

Ivan Radojičić, programski urednik festivala kazao je da će biti u ponudi 13 sati kvalitetnog programa u dva dana, od edukativnog, muzičkog do umjetničkog sadržaja. 33 programska sadržaja sukcesivno se povezuju, a u jednom djelu će se program i preklapati. Odredišta po čitavom užem gradskom  jezgru biće „domaćini“ od instalacija u prostoru, street arta, teatra. Takodje se nada da će i lokali u Njegoševoj ulici učestvovati u festivalu, tako što će stišati svoju klupsku muziku, i solidarisati se sa „ogoljelim“ umjetnicima u svom stvaralaštvu. Biće i gostiju iznenadjenja, a prisutna ja i podrška Hercegnovskog strip festivala, dok će kompletan  finansijski izvještaj biti predstavljen javnosti nakon festivala.

Potpredsjednica opštine, Sonja Nikčević navela je da ova festivalska priča Nikšić pozicionira na mapu turističkog,kulturnog i umjetničkog potencijala.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *