full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Pismo školi

Draga školo,

Ovih  dana razmišljam o tome kako bi bilo lijepo napisati ti pismo. Tim putem bih  uspjela koliko-toliko da ti se zahvalim za svu ljubav koju si mi pružila. Moja želja se sprovela u stvarnost i sada sjedim u toploj sobi sa hartijom u ruci. Trenutno smišljam prave riječi kojima bih ti se mogla bar malo odužiti.

         pismo   Sve je počelo onog dana, prvog dana mog osnovnog školovanja. Mi, đaci prvaci, stajali smo u školskom dvorištu i nestrpljivo iščekivali da saznamo ko će nam biti učiteljica naredne četiri godine. Moram ti priznati da me je bilo strah tog prvog razreda. Jer, znaš, tada moraš postati ozbiljniji, ostaviti lutke, plišane igračke, krpice i sve te zanimljive stvarčice, a posvetiti se knjizi i dobro zagrijati stolicu. Ne kažem da sam bila lijena, ali sve me to pomalo plašilo.

Pa, ipak, imala sam sreće. Učiteljičin mio i topao pogled, njene meke ruke i riječi pune ljubavi uspjeli su da otjeraju taj moj strah od škole. Štaviše, poslije toga nisam mogla dočekati novi dan kako bih opet stavila svoju školsku torbu na ramena i uletjela u novu školsku avanturu.

Naša učiteljica je mnogo voljela disciplinu na času. Međutim, nije za sakriti, da je taj red i mir ponekad ometalo naše smijanje. Ni dan danas, nije mi jasno šta nam je to mamilo osmjehe i tjeralo učiteljicu da se katkad naljuti na nas.

            Sad sam već velika. Zahvaljujući tebi i mnogo zrelija nego što sam bila nekada.Polako, ali sigurno koračam svojim putem. Hvala ti za sve prijatelje koje si mi podarila. Sada shvatam da je jako važno imati pravog, iskrenog prijatelja uz sebe. Jer, kako kažu: “Život bez prijatelja je prazan”.

            Takođe, imam jaku želju da ti se zahvalim na znanju koje si mi poklonila. Jako je zanimljivo vratiti se ponekad u prošlost, upoznati svoje pretke. Vrlo je interesantno upoznati note, slova, brojeve, zaviriti u biljni i životinjski svijet.

Postoji još mnogo, mnogo stvari zbog kojih ću ti uvijek biti zahvalna. Međutim, to su jako bitne i velike stvari, a hartija je mala. Zato ću ovdje stati . Znam da mi ne možeš odgovoriti, ali ne marim. Isto tako znam da imaš mnogo obaveza i mnogo druge djece kojoj moraš pomoći da odrastu, ali te molim da moje pismo bude pročitano.

         

Od srca,
tvoja Andrea Mićanović                                           

 P.S.Hvala ti još jednom!

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *