full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Pilates – umetnost vežbanja

Pilates je nastao pre više od 100 godina na tlu Nemačke. Izmislio ga čovek po čijem prezimenu je i dobio ime. Naime, Džozef Pilates je kao dete bio veoma bolešljiv i neotporan pa je dosta truda i vremena uložio da taj nedostatak prevaziće, te je radi svoje lične dobrobiti izmislio vežbe koje će povoljno uticati na opšte zdravlje i lep izgled. Vremenom ljudi su uvideli da pilates daje odlične rezultate pa je brzo postao popularan širom sveta, posebno kod pripadnica lepšeg pola. Filozofija Pilates zasnovana je na postizanju snažnog zdravlja dovodjenjem u ravnotežu fizičkih, umnih i duhovnih kvaliteta čoveka, i u suštini predstavlja spoj zapadnjačkog i istočnjačkog načina izvodjenja fizičke aktivnosti.

Jedan od glavnih motiva prilikom vežbanja pilatesa jeste uživanje u izvodjenju vežbi. Budući da se radi o vežbama koje nisu previše fizički zahtevne i bez dodatnog opterećenja izvodjenje pilatesa i jeste uživanje. Nakon treninga vežbači nemaju problem sa preteranim umorom ili osećajem istrošenosti, a vreme potrebno da se mišići oporave je svedeno na minimum. Vežbanje se može primenjivati svakog dana u trajanju koje vama najviše odgovara. Činjenica da pilates mogu praktikovati trudnice i žene nakon porodjaja govori u prilog tezi da se radi o sofisticiranoj i ne previše zahtevnoj veštini.

Vežbanje po sistemu Pilates tonizira i izdužuje mišiće, razvija uravnoteženost, ispravlja stas, otklanja bolove u ledjima i razvija disajni sistem. Vežbe su razradjene sa naglaskom na mišićnoj snazi stomaka i ledja, povećanju gipkosti i pokretljivosti zglobova. Nakon nekoliko treninga prvi rezultati i promene se mogu primeti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *