full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Olja Ivanjicki – kulturni simbol Beograda

Olga Ivanjicki rodjena je u Pančevu 1931. godine, a ranu mladost provela je u Kragujevcu. Na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu završila je vajarstvo, premda se celog života bavila slikarstvom. Olja Ivanjicki je imala sreću da doživi slavu i priznanje za vreme svog života. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji, a ni medjunarodna priznanja nisu izostala. Tokom života imala oko stotinu samostalnih izložbi širom sveta.
Iako se na prvi pogled ne primećuje, sve Oljine slike zasnovane su na geometriji i simetriji gde svaki detalj ima svoj smisao u koordinatnom sistemu. Njena slikarska tehnika bila je jedinstvena, a po njenim rečima slike je započinjala sa sredine. Teško je izdvojiti nekoliko slika koje je naslikala i reći da one najbolje oslikavaju njenu genijalnost. Oljina umetnost bila je takva da nije imala najsjajniji momenat ili najbolju sliku i zato se svakoj njenoj slici može pripi sati atribut najbolja. To nimalo ne čudi budući da je njen motiv bilo trajanje, a ne puki uspeh ili slava.
Na pitanje novinara šta je za nju neiscrpna inspiracija, uopšte u životu, a i u našem okruženju Olja odgovara rečima ’’Sve, sve’’. Bila svojevrsni kulturni amblem Beograda, a po rečima onih koji su je poznavali bila je jedna od onih ljudi za koje verujete da nikada neće napustiti ovaj svet.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *