full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Oktobarski dani Tebi grade

Sada, već tradicionalno u mesecu oktobru sve kulturne manifestacije bile su posvećene danu grada Herceg Novog. Ovogodišnja manifestacija pod nazivom Tebi grade završena je dvadesetosmog oktobra. Simbolika 28.oktobra veoma je jaka i značajna za grad budući da je tog datuma Herceg Novi zajedničkim snagama oslobodjen od fašističkih okupatora. Antifašistička borba počela je davne 1941. a u okviru nje osnovan je i Orijenski bataljon u čijem su sastavu učestvovali mnogi znameniti stanovnici grada, a kasnije istaknuti narodni heroji. Dovoljno je pomenuti Nikolu Djurkovića, Iliju Kišića, Milana Vukovića ili Daša Pavičića. Nakon višenedeljnih borbi, Herceg Novi je ponovo stekao slobodu 28. oktobra 1944. godine pa se svake godine taj dogadjaj obeležava na prigodan način.

Kao i prethodnih godina predstavljen je sadržajno bogat umetnički program, a gradom su prodefilovali i predstavnici Gradske muzike koji su takodje obeležavali svoj dan. Centralni dogadjaj manifestacije je i svečana sednice SO održana u dvorani Park kojoj su prisustvovali gradski, ali i najviši državni zvaničnici. Svečanost je svojim prisustvom upriličio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ali i druge značajne zvanice iz sveta politike i kulture.

Dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog je Nikola Nino Deretić iz Bijelske Vale, koji je dobrovoljno dao krv više od 150 puta i na taj način pomogao mnogima kojima je pomoć bila potrebna. Nikola Deretić se zahvalio na priznanju uz naznaku da će i dalje nastaviti sa humanim gestovima kao i do sada.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *