full screen background image
Search
Saturday 20 January 2018
  • :
  • :

Od sada kvalitetnije snadbijevanje vodom

U jučerašnjoj posjeti Nikšiću, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, obišao je MZ Župa Nikšićka, gdje je zvanično otvoren vodovod u Dučicama, nakon čega je obišao i druga mjesta u Župi, gdje se realizuju projekti, koji za sinonim imaju zajedništvo i povoljne rezultate za cjelokupno stanovništvo ove mejsne zajednice.

Zajedništvo

Kako je naglasio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, jučerašnji dan je bio odličan pokazatelj udruživanja pozitivne energije koja dolazi  sa područja pojedinih mjesnih zajednica, kao i značajna finansijska sredstva koja se opredjeljuju sa nivoa lokalne samouprave, samouprave koja vodi računa ne samo o Župi, već i Goliji, Banjanima, a i o samom gradu.

-Jednako se radujemo svim drugim projektima koji se realizuju u ruralnom djelu opštine Nikšić. Danas ovdje želimo da obilježimo ono što je radjeno sa nivoa mjesne zajednice, lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede, a to je projekat vodovoda u Dučicama i Dučičkim dolovima, sigurno vodosnadbijevanje za oko 27 domaćinstava, ali ne kao projektna avantura, nego kao sigurnost u smislu da ćemo na bazi novih količina vode koji su sigurna izvjesnost novih bunara u Morakovskim Blacama, značiti Župi, u nekih dodatnih 60 do 65 litara vode. Dakle, imati toliku količinu vode, i to dokazati u ovoj godini koja je bila hidrološki vrlo zahtjevna, treba biti poruka zadovoljstva za sve građane Župe- kazao je Simović, dodajući da ovom formulom uspjeha treba slijediti novu putanju projekata, koji su životna potreba građana Župe,misleći na preostale vodovode u Zagradu, Oblatnu, poboljšanju seoske infrastrukutre, projekti na obnavljanju puteva, seoskih domova a sve u cilju kvalitetnijeg života stanovnika župskih sela.

-Raduje me i najava drugog važnog investicionog projekta iz sektora poljoprivrede, na bazi potencijala kojim je raspolagala nekadašnja Zemljoradnička zadruga Župe. Vjerujem u tu investiciju i investitora, znajući da se radi o vrijednom i preduzimljivom čovjeku, koji ima poseban senzibilitet prema onom što je interes lokalne zajednice. Zbog toga pozivam na zajedništvo, da ne trošimo energiju na ono što je često prisutno u Crnoj Gori, nešto što je prolazno i kratkoročna politička potreba bilo koga, nego da se okupimo oko projekata, to je naša zajednička misija, obaveza- naglasio je Simović.

Projekat

Prema riječima predsjednika opštine Nikšić, ovaj projekat je bio nezgodan, zbog visinske kote, na osnovu čega je morao biti rađen novi projekati noviji modeli rešenja.

-Zaista je rađeno izuzetno dobro. Nikšićki vodovod je odradio svoj posao vrlo kvalitetno i brzo, pa smo poslije kraćeg vremena uspjeli da realizujemo ovaj projekat, vrijednosti oko 200 hiljada evra, tako da je opština obezbjedila ova sredstva. Trenutno radimo rekonstrukciju vodovoda kroz Morakovo, pa čitava Župa ima kvalitetnije snadbijevanje vodom. Taj projekat sa dva bunara koja su već završena, a dva nova koja će biti završena ovih dana, iznosi oko 160 hiljada evra. Otprilike oko 500 hiljada evra ćemo uložiti u Župu.

Miško Miličić, stanovnik Dučičkih dolova, poželio je dobrodošlicu i izrazio zahvalnost, što je problem vodovoda, koji je izgrađen prije 40 godina, konačno i riješen. Župljani su taj problem riješavali pojedinačno,ali niko kvalitetno i dugoročno. Sada kada je vodovod u funkciji, mnogi problemi će se riješiti, i stanovnici Župe imaće kompletniju sliku kvalitetnijeg života.

Nakon  svečanog otvaranja vodovoda, obidjeni su i radovi na bunarima u Morakovskim blacama, zatim je posjećen Dom u Starom Selu, a u povratku je planirano i kratko zadržavanje na mostu Gračanica – Vukovići u Rubeža.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *