full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Novi život za staru zgradu policije

U kafiću „Floyd“ prošle nedjelje  priredjen je koncert sedam lokalnih bendova, koji su svirali u ime inicijative za osnivanje Centra za mlade u Nikšiću, novom mjestu koji će mladima nuditi poseban ugodjaj u svojoj multifunkcionalnosti, a sve u cilju artikulacije interesa mladih u gradu pod Bedemom. Na radionici „Moj grad- grad mladih“, koju je organizovala Agencija za lokalnu demokratiju, predloženo je da bivša zgrada stare policije postane mjesto Centra za mlade, sa lokalnim i regionalnim karakterom, a u okviru projekta „Od Centra bezbjednosti, do Centra za mlade“, koji je podržao FAKT.

Prema riječima Božine Steševića, saradnika za pitanja mladih, iz Agencije za lokalnu demokratiju, ovaj projekat  je prozišao iz niza radionica koje su sprovodili u prošle dvije, tri godine, a ticale su se mapiranja grada, odnosno lokacija po gradu koji su trenutno neiskorišćeni, a u budućnosti mogu dobiti neki novi sadržaj.

-Odlučili smo da pitamo mlade ljude, koje sve lokacije vide i kako misle da mogu biti iskorišćene. Glavna misao je bila nešto poput Centra za mlade, kulturni centar, u zavisnosti kako je ko imao afinitete.Prošle godine, kao vrhnunac svih tih radionica, bilo je da se odabere od mapiranih lokacija izabere jedna, i da se pronadje jedno idejno rešenje. Mladi su izabrali staru zgradu policije,kao jednu lokaciju koja ima veliki potencijal i predložili da to bude Centar za mlade, u punom kapacitetu. Multifunkcionalni prostor koji će nuditi mladima različite sadržaje. Otvoren prostor za nevaldine organizacije koje mogu biti tu, zatim izrazi iz domena kulture, muzike, umjetnosti. Osim toga, suština je da se tom prostoru da nekakav novi život i da ne stoji godinama prazno- kazao je Stešević, dodajući da je  FAKT je podržao ovu inicijativu, tako da sada impelementiraju projekat koji se zove ”Od Centra bezbjednosti, do Centra za mlade“, a trenutno se sprovodi konsultivan proces.

-Ideja je da u ovom nekom periodu zagovaramo da ta zgrada bude data generalno zajednici, i da dobije funkciju Centra za mlade. Trenutno sprovodimo konsultivan proces, onda idemo ka nevladinim organizacijama, prema institucijama.Radimo sa mladima, pokušavamo da informišemo širu zajednicu, da bi vidjeli kolika je spremnost da se stane iza te ideje i ako bude tako neka velika grupa spremna da stane iza toga, biće lakše prema onima koji gazduju prostorom, odnosno Ministarstvu finansija, da se uputi inicijativa, da bi naredni korak bio traženje sredstava. Dug je proces pred nama, ali ako se zadovolje dva uslova, zajednica koja je spremna da podrži to i oni koji „gazduju“,mislim da koliko god finansije zvučale kao bauk, sve  će biti lakše zbog zadovoljenja dva osnovna uslova- tvrdi Stešević.

Saradnja sa Floydom

Inicijativa je logično propraćena svirkom lokalnih bendova, jer su nakon formalnog djela i sastanaka, htjeli da u ovo udju sa jednom neformalnom pričom koja će mladima biti bliska i prijemčiva. Zanimljivost ovog dogadjaja je činjenica da će sredstva namjenjena organizaciji koncerta biti iskorišćena da mladi bendovi iz Nikšića na pola godine imaju rentiran prostor za vježbanje, a to je velikodušna inicijativa kafića „Floyd“, što je značajna podrška mladima, a i u novom Centru za mlade, muzička kreativnost će svakako imati mjesta.

Te večeri nastupali su Marko Vukajlović – Gomila nesklada, Simo Bakoč – Mangrov, Vladimir Perišić – Nagual, Stoned faces, Mihailo Bulajić – Punkreas, Alen Pajazitović – Gomila nesklada, Stoned faces, Đorđije Njunjić – Pankreas, Stoned faces, Veljko Vučurović – DST, Punkreas, Autogeni trening, Bojan Kandić – OFF Duty, Pankreas, Stoned faces.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *