full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Nove jezičke nedoumice

Neke termine i skraćenice koristimo toliko često u svakodnevnom životu da se gotovo nikada i ne zapitamo šta oni zapravo znače ili kako su nastali. Po difoltu prihvatamo strane reči i izraze, čak i ne pokušavajući da nadjemo adekvatnu zamenu na našem jeziku. Takve reči najčešće potiču iz engleskog jezika i obično imaju veze sa tehnologijom ili društvenim mrežama. Reč kao što je lajk, recimo niko ne pokušava da prevede, ona se odomaćila i svima je jasno koje je njeno značenje.

Za one koje posećuju blogove nema dileme o čemu je reč. Blog je popularan, ne samo kao reč i zanimanje, već i kao stil života. Moderno je pisati blog ili čitati omiljene blogere. Sama reč nastala se spajanjem, a zatim skraćivanjem reči web log. Reč je o sajtu koji je u vlasnišvu jedne osobe i čiji sadržaji su uglavnom refleksija razmišljanja te osobe. Poenta bloga je da prati neka odredjena dešavanja ili oblasti, i koja su zabeležena u formi ličnog dnevnika. Pa tako on ima stalnu čitalačku publiku jer ga posećuju osobe koje imaju slična interesovanja i razmišljanja kao i autor. Svaki blog ima i svoj url.

Sledeća u nizu nepoznatih reči koje često slušamo i koje razumemo, ali nismo sigurni koje je njihovo pravo značenje je url. Ova reč je skraćenica od Uniform Resourse Locator i iznači upravo to. Reč je o adresi strane ili datoteke na Internetu. Sve što postoji na Internetu ima i neku putanju kojom se dolazi do njega, i to je pravilo koje važi za sve sadržaje. I još nešto za kraj. Popularnost ne dolazi sama od sebe. Ako želite da budete vidjeni na Internetu možete da bustujete svoje postove i tako lakše dodjete do novih folovera. Pardon, pratilaca, do novih pratilaca.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *