full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Noć veštica

Protekla nedelja prosla je u znaku jednog od najpoznatijih praznika na svetu. Medju mladima ovaj praznik jednako je popularan koliko i Dan zaljubljenih, ako ne i više. Iako izvorno potiče iz američke kulture reč je o nečemu što je poprimilo svetske razmere. Dovoljno je da na Instagramu ukucate hashtag halloween da biste dobili pravu predstavu da se radi o dogadjaju globalnih dimenzija. Ideja je dosta iskomercijalizovana pa tako tih dana zadovoljni prodavci kostima i vlasnici kafica koji nude sadržaje sa tematikom Noći veštica zadovoljno slažu novčanice. Takodje, postoje brojni horor filmovi sa istom tematikom. Ali pravo pitanje je zašto se, uopšte, ovaj dan obeležava na taj način.

Stari Kelti su novu godinu započinjali 1. novembra, a proslavljali u noći 31. oktobra.

Osim toga verovali su da u toj noći mrtvi izlaze iz svojih grobova i posećuju mesta gde su nekada živeli. Kelti su se tada okupljali,  maskirali i pravili veliku buku verujući da će na taj način oterati zle duhove. Tom prilikom palili su velike vatre i prinosili žrtve. Ono što su zapravo radili bilo je otklanjanje straha i stvaranja osećaja sigurnosti unutar zajednice. Običaj ostavljanja svetleće bundeve preuzet je od starih Rimljana koji su ispred svojih kuća ostavljali repe takodje sa umetnutim svećama.

U današnje vreme običaj je propraćen vrlo kreativnim kostimima i kolektivnim ushićenjem. Iako je glavna posledica proslavljanja ovog paznika dobra zabava, ono što bi obeležavanje ovog praznika trebalo da proizvede jeste strah i odlazak zlih duhova. I dok se pobornici čuvanja naše kulture ljute oko preuzimanja običaja iz drugih kultura kada imamo svoje Noć veštica je već prošla, a ostalo je samo dosta šminke na licu i iznajmljeni kostimi koje treba vratiti na vreme.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *