full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Najotpornija životinjica na svetu

Petostruki šampion u preživljavanju

Postoji mnogo stvari koje sigurno  ne znate o ovim sićušnim životinjicama. Ako ste do sada uopšte čuli za njih to je sasvim dobar početak za priču koja sledi.

Ovaj beskičmenjak, poznat i pod imenom vodeni medved, naziv je dobio po istoimenoj latinskoj reči koja u prevodu znači spori hodač. Telo im je pokriveno kutikulom, a veličina se kreće od nekoliko mikrona do 1mm. Imaju četiri para ekstremiteta od kojih se svaki završava kandžicama.

Tardigrade su pravo čudo prirode i ne mogu se porediti ni sa jednim živim bićem na Zemlji. Uspešno opstaju na temperaturama koje se kreću od apsolutne nule pa sve do tačke ključanja, kao i na svim

Mikroskopski prikaz

nadmorskim visinama. Gotovo da ne postoje uslovi kojima se ne mogu prilagoditi.

Svuda su oko nas.

Da, dobro ste razumetli, ali nemojte brinuti zbog toga. Obzirom na to da mogu da prežive u skoro svim životnim sredinama ne čudi činjenica da su vrlo rasprostranjene, a do sada je zabeleženo preko 1.100 vrsta tardigarada. Tardigrade su stanovnici ove planete već više od 500 miliona godina, što im na izvestan  način daje status starosedeoca.

Hibernacija

Kada nastupe izuzetno nepovoljlni uslovi tardigrade prelaze u stanje hibernacije, pri čemu se njihov metabolizam uspori na manje od 0,01% od uobičajenog. Nakon što nastupe povoljniji uslovi tardigrade se u vrlo kratkom vremenskom periodu vraćaju u prvobitno stanje.

 

 

Poreklom sa druge planete?

Neki teoretičari (mnogi bi rekli zavere) tvrde da su tardigrade na Zemlju dospele iz svemira sa neke druge planete. Oni smatraju da ih je doneo meteor koji je pogodio Zemlju, i da su tardigrade kao slepi putnici igrom slučaja dospele ovde.

Who run the world?

Kakva god da je istina tardigrade ipak putuju u svemir. Naučnici su  pre više od jedne decenije došli na ideju da ove životinjice šalju u svemirske stanice upravo zbog svojstva da opstanu u netipičnim uslovima. Ostaje da vidimo kakva će biti njihova uloga, ali sudeći po podatku da su se tardigrade iz svemira vratile u većem broju, jer su se u medjuvremenu i razmnožile, za sada im ide odlično.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *