full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Najduži poljubac na svetu

The kiss

Kada dođete u ovaj grad sigurno ćete se osećati kao da ste u prestonici Evrope, a istini za volju i bićete u pravu, osećaj vas neće prevatiti. Beč je prestonica umetnosti, tradicije i kuture, ali i valcera i dobrih kolača. Naravno, tu su i  nezaobilazne Mocart kugle. Ali, osim svih tih zanimljivosti Beč je grad u kom ljubav traje. Ljubav izmedju Klimta i Emili Flege ovekovečena na njegovoj najpoznatijoj slici ne prolazi sa godinama.

Famozna slika nalazi se u raskošnom muzeju Belvedere zajedno sa još dvadesetdve Klimtove slike.

Ona je ujedno i najskuplje optkupljena slika u dotadašnjoj istoriji muzeja, ali i najvise puta reprodukovana pa njeni motivi, takodje, krase nebrojano mnogo predmeta za široku upotrebu. Slika je naslikana u period izmedju 1907. i 1908. godine svetlim i jarkim uljanim bojama, a inspiraisana vizantijskim mozaicima. Ovo delo je početak liberalizna i erotike u Klimtovom stvaralaštvu kojima je ostao veran do kraja.

Nije potrebno da budete vrsni poznavalac slikarstva da biste se divili ovoj slici. Naime, možda je nećete razumeti ali očigledni sklad i harmonija prijaju oku i zato slika jednostvno hipnotiše. Možda je upravo jedan od razloga taj jer je ’’zasnovana na istinitoj priči’’. Radi se o tome da su ljubavnici na slici  niko drugi do sam slikar i njegova najveća muza i životna saputnica Emili Flege. Nema glume i instrukcija kako pozirati, samo surova realnost i emocije prenesene na platno.

Gustav Klimt i Emili Flege

Slika prenosi neke univerzalne poruke i principe poput onih po kojima je žena povezana sa Majkom Prirodom i posuta cvećem simbolizuje ženstvenost, plodnost, i toplinu, dok muškarac u uspravnom položaju simbolizuje oslonac, znanje i sigurnost. Esencija svega je odsustvo jasne pozadine, dok se njih dvoje nalaze na travnatoj podlozi koja podseća na ostrvo te stoga aludira na to da se radi o susretu srodnih duša, potpunom razumevanju i njihovoj samodovoljnosti.

Godine prolaze, a ljubav i dalje traje, mada deluje da ovi ljubavnici toga uopšte nisu svesni. Izgleda kao da su ih ljubavni zanos i čarolija poljubca izmestili u jedan potpuno drugačiji svet u koji mi možemo samo da provirimo gledajući sliku Gustava Klimta. U svakom slučaju, slika inspiriše i navodi na razmišljanje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *