full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Muzika nek nadje svoj put

Muzičko pripovjedanje klavirskih dirki u prstima pijanistkinje Tamare Tomanović, oslikava ekspresionizam koji se povremeno ogleda u isključivo klavirskoj, nekada elektronskoj ili pak eksperimentalnoj muzici. Svakako, „kamer ton“ autorskog rada ove mlade  umjetnice jesu različiti uticaji, koji pak pulsiraju u skladu sa njenom inicijalnom idejom. Nedavno se predstavila crnogorskoj javnosti video- spotom za kompoziciju „Hands“, koji je zagolicao maštu poklonicima instrumentalne muzike. Njena priča vodi nas do egzotičnog Dubaija, gdje umjetnica Tamara Tomanović, ili Tamara Sirius, stvara svoj život i ide stabilnim koracima do zvijezda.

-Prije svega par godina sam čula divnu priču za vrijeme boravka u Rimu, gdje mi je stari prijatelj moje porodice ispričao kako je za vrijeme mog djetinjstva vodio duge razgovore sa mojim ocem o kosmosu, galaksiji, zvijezdama i kako su jedan drugog zvali Sirius A i Sirius B. Vjerovatno je to ime zbog nečeg ostalo u meni još iz tog vremena, svidjelo mi se, ima posebnu zvučnost i muziku u sebi i tako sam ga odabrala za pseudonim- ističe Tomanović.

Dubai

Svoju životnu i profesionalnu putanju nastavila je i Dubajiu, u osunčanom gradu užurbanog života, sa obiljem multikulutralnosti, koja daje poseban pečat duhu grada, a i omogućava saradnju sa umjetnicima iz svih zemalja svijeta.

-Dugo vremena sam istraživala razne zemlje u koje bih željela da odem. Na kraju sam se odlučila baš za Dubai, jer sam u njemu mogla da nastavim da se bavim istim poslom i usavršavam kao pedagog. Kako su Emirati relativno mlada zemlja, iz ranijih vremena više poznata kao trgovačka zemlja, a danas jedna od najznačajnijih turistickih destinacija, kultura i muzika tek sada su u značajnom razvoju. Njihova ulaganja su velika u svim segmentima, tako da se kultura razvija nevjerovatnom brzinom. Komercijalna muzika je prisutna u istoj mjeri kao i u drugim zemljama, ali njeguju tradicionalnu muziku, a žičani instrument ud izučava se u većini muzičkih škola. Otvaranjem Dubai Opere, koja je kao i sva ostala arhitektonska zdanja velelepna i posebna, Dubai je pokrenuo novo poglavlje razvoja i interesovanja najvećih svjetskih imena iz svih polja umjetnosti. Na polju likovne umjetnosti, dizajna, višemedijske umjetnosti i street arta, manifestacije i festivali su česti i vrlo interesantni za umjetnike iz čitavog svijeta- navodi Tomanović.

Radi sa djecom iz Emirata, Kanade, Amerike, Engleske, Škotske, Francuske, Italije, Grčke, Švedske, Turske, Česke, Libana, Sirije, Indije, Pakistana , a svi oni donose sa sobom nesto specifično i zanimljivo iz svojih kultura i nasljeđa. Kako ističe, najdraži su joj učenici iz Turske, zbog posvećenosti radu i obavezama.

Autorski izraz

Muzika je moj izbor i logično da njom predstavljam ono sto duboko osjećam. Ukoliko osjetim potrebu da uključim i glas u realizaciju neke ideje, naravno da ću i taj izraz iskoristiti. Kako većinu vremena provodim izučavajući, svirajući ili podučavajući djecu klasičnoj muzici, njen uticaj i prisustvo u muzici koju stvaram je neizbježno. Neki pravci elektronske muzike su mi jako privlačni nekih već desetak godina. Ništa manje nije ni interesovanje za filmsku muziku, a posebno za tradicionalnu muziku- govori Tomanović, dodajući da je proces stvaranja komplikovano izraziti riječima.

– Proces stvaranja nije jednostavno objasniti, on je uvijek različit, a svakako je vezan i za razmišljanje i za osjećanja i za improvizovanje na klaviru iz čega se jave nove ideje koje se kasnije njeguju i razrađuju. Kad se umjetnosti udruže, pojačavaju značenje same umjetnosti  i mogu mnogo više postići zajedno, nego li jedna umjetnost sama, te otud i ideja da se moja poslednja kompozicija “Hands” predstavi na taj način. Srećna sam dok sam posvećena radu i za mene je sasvim dovoljno da mogu da stvaram i predstavim muzikom ono sto osjećam. Muzika neka sama pronađe put- zaključuje Tamara Sirius, sanjar i zvjezdana staza u svijetu instrumentalne muzike.

 

 Biografija

Formalno muzičko obrazovanje započela je u muzičkoj školi “Dara Čokorilo”, da bi instrumentalni odsjek klavira završila u srednjoj muzičkoj školi “ Vasa Pavić” u Podgorici. Nakon toga zavrsila je studije klavira u klasi prof. Svetlane Bogino na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Magistrirala sa temom Ravel i njegovo doba kod prof. dr Tijane Popović Mlađenović sa prosječnom ocjenom 10. Najznačajnije nagrade:  Montenegro, Podgorica – First prize (2004.),  Montenegro, Kotor – Special prize (100 points, 2009),

Young pianists, “Davorin  Jenko” in Belgrade (Serbia) – Second prize,Young pianists, Novi Sad, Serbia – award for professor’s achievement (2013)“Citta di Barletta”, Italy – Piano duo with Gordana Bjeletić, First prize (2014).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *