full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Minja Subota za najmladje i one malo starije

U Nikšićkom pozorištu nedavno su otvoreni XX Nikšićki književni susreti, i to uz susret najpoznatijeg dječijeg pjesnika, zabavljača, Minje Subote, koji je sinonim za bezbrižno djetinjstvo mnogih prošlih generacija, kao i sadašnjih. Na poetsko – muzičkom času, pjevale su se i recitovale pjesme dječijih osjećanja na stihove Dragana Radulovića.

Poznati dječiji umjetnik osvrnuo se na odnos dijete – knjiga i načinima popularisanja biblioteka, knjiga, pjesnika i pisaca, kao i na činjenicu da djeca vole da upoznaju uživo pjesnike koje sreću u čitankama.

-Siguran sam da su djeca ranije više čitala, ali to ima i određeni razlog. Ne znači da su djeca manje informisana. Ogromne informacije stižu do djece preko interneta, stotine televizijskih kanala, tzv pametnih telefona. To im mnogo oduzima vremena za čitanje i logično je da oni manje čitaju. Tu bi škola trebala da učini mnogo na tome, pa i pisci, pjesnici, biblioteke. Knjiga je nešto sasvim drugo. Može da nas raduje što su Sajmovi knjiga puni djece. Djeca dolaze, škole ih dovode, roditelji žele da ulože u te posjete sajmovima knjiga. Mislim da to ima veliki značaj i da je to popularisanje knjiga na dobar način. Ono što znači za popularisanje knjige je i ova manifestacija gdje pjesnici koji su gosti na ovim velikim tradicionalnim književnim susretima koji su bogatstvo grada,  posjećuju veliki broj škola, jer je interesantno da mnoge škole traže da im pjesnici gostuju. To je dobro jer vlada veliki interes. Djeca vole da upoznaju uživo pjesnike koje sreću u čitankama- cijeni Subota.

Prema njegovim riječima, poznanstvo sa Draganom Radulovićem i vrijeme provedeno sa njim za njega ima neprocjenjivu vrijednost, s obzirom da je Radulović bio jedno veliko dijete sa dušom pjesnika.
-Decenijama sam se družio sa Draganom Radulovićem. To je bila ekipa najboljih pjesnika i stvaralaca. Danas su ti pjesnici svi u čitankama. Dragan Radulović je bio dio te ekipe, tog tima velikih pjesnika. Nijesu bile ni jedne Zmajeve igre u Novom Sadu gdje on nije bio, ni jedna serijaTobogana gdje on nije bio, događaja u Beogradu. Ja sam dolazio u Podgoricu, Budvu. Nažalost rano nas je napustio. Čast mi je što sam danas tu-  ističe Subota, dodajući da je uvijek kada bi došao u Crnu Goru, govorio kako smo imali velikog pjesnika, gdje se na pravi način njeguje sjećanje na njegno u  čitankama

– Danas ću recitovati njegove pjesme, pjevaće se pjesme na njegove stihove. On je jedan veliki umjetnik i drago mi je što je ovdje i njegova supruga Marija, što su njegova djeca uspjela. Ognjen je divan reditelj, osvojio je brojne nagrade, Siniša je sjajan slikar i bori se za svoj stil i on će da uspije. Draganu bi bilo drago da vidi kako su  mu sinovi uspjeli. Vjerujem da će se Draganu i Nikšić i Crna Gora uvijek odužiti na pravi način- zaključuje Subota.

U programu je nastupio i Dječiji hor ŠOSMO“ Dara Čokorilo“ i recitatori. Organizator dogadjaja je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *