full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Minimalizam – manje je više

Minimalna umetnost nastala je kao pokret 1950-tih, a glavna karakteristika joj je da odbacuje komentarisanje društva, lični izraz umetnika, narativne elemente ili aluzije na istoriju, politiku ili religiju. Druga glavna odlika minimalizma je da se bazira na stvaranju predmeta, slika, skulptura i muzike čija je vrednost isključivo estetskog karaktera. Pojam minimalizam u svakodnevnom govoru koristi se da označi nešto što se svodi samo na neophodne elemente.

Minimalizam kao pravac popularan je arhitekturi, muzici, modi, enterijeru

Minmalizam nije samo umetnički pravac. On je uveliko postao i stil života. Moderna učenja govore čoveku da živi u sadašnjem trenutku u kom mu nisu potrebne ’’nepotrebne’’ stvari i u kom ima sve. Po starom pravilu feng shui filozofije treba odbaciti sve stvari koje ne koristimo oduže od tri godine.

U ranoj fazi razvoja minimalizna kritičari mu nisu davali povoljne prognoze, štaviše smatrali su da neće ostariti značajan uticaj. Medjutim, demantovani su činjenicama, i danas je minimalizam jedan od popularnijih i cenjenijih pristupa. Po svemu sudeći, vreme neće tako brzo pregaziti minimalizam. On se za sada idealno uklapa u život savremenog užurbanog čoveka, a to je velika prednost. 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *