full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Mikrotalasne pećnice –  istina o najpoznatijim mitovima

Već decenijama, kroz svijet se šire priče o tome kako su mikrotalasne pećnice i jela spremljena ili zagrijana u njima , štetni za naše zdravlje. Društvene mreže, kao što su Facebook i Twitter pomogli su da se  šire razne priče o ovom kuhinjskom aparatu.

Zahvaljujući činjenici da danas svako od nas, uz samo nekoliko minuta odvojenog vremena i par klikova može podjeliti jednu takvu priču sa svojim prijateljima, a isti nemaju vremena, ili pak volje da je provjere na reputabilnim izvorima, mnoge takve informacije zapravo su samo netačni mitovi, koji bez potrebe zastrašuju korisnike.

Kao neko ko zaista mikrotalasne pećnice koristi gotovo svaki dan i neko kome ljudi konstantno prenose takve dezinformacije, osjetio sam potrebu da istražim i jednom za sva vremena razdvojim mit od istine.

Nisam morao dugo da tragam, jer su me na moje oduševljenje u istraživanju preduhitrile kolege iz čuvenog, američkog,  “Time” magazina.  Naredni redovi ovog članka obrađivaće četiri mita o mikrotalasnim pećnicama i  biće bazirani na onom što su, uz pomoć istraživača iz Harward-a i “The American Cancer Society” oni otkrili.

Jedan od najpoznatijih i najupornijih mitova kada je riječ o ovom kuhinjskom aparatu jeste da njegovo korištenje izaziva kancer.

Po riječima “The American Cancer Society” ova tvrdnja je krajnje neispravna. Mikrotalasne pećnice funkcionišu koristeći radio frekvencije, čijoj radijaciji smo konstantno izloženi u svakodnevnom životu, bez obzira da li koristimo ovaj aparat ili ne.

Takozvana RF radijacija koju koriste mikrotalasne pećnice jeste jača, ali je bezbjedno izolovana u aparatu, tako da korisnik sa njom ne dolazi u kontakt i ona na njega nema apsolutno nikakav uticaj.

Sledeći mit se nadovezuje na radijaciju o kojoj smo maločas govorili.
Naime, kroz naše društvo kruži tvrdnja da je hrana pripremljena ili zagrijana u mikrotalasnoj pećnici štetna, jer je “radioaktivna”. Takođe postoji strah da hemikalije od posuđa (naročito plastičnog) koje sadže hranu dok je u pećnici mogu kontaminiati jelo i time naštetiti našem organizmu.

Baš kao i prošli put ni ove tvrdnje nisu tačne. Kako navodi “Time”, mikrovalni talasi nisu radioktivni, već elektromagnetni.  Ti talasi čine da vodeni i drugi molekuli u hrani osciliraju, ”vibriraju” i na taj način je zagrijevaju.

Kada je riječ o posuđu, opasnost od kontaminiranja postoji samo ako oni u sebi sadrže ftalite, olovo, ili Bisfenol A. Ovo posuđe je danas rijetko upravo zbog toga što su štetna svojstva ovih hemikalija prepoznata.

Još jedan mit koji je stekao poularnost zahvaljujući aktivistima za zdravu ishranu jeste da zagrijevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici uništava hranljive materije.

“Time” navodi da u ovoj tvrdnji ima istine, ali da na gubljenje hranljivih materija u hrani ne utiče samo mikrotalasna pećnica, već konkretno, bio koja vrsta kuvanja, ili zagrijavanja jela koja u sebi sadrže tečnost. Kako kažu iz Harward-a, mikrotalasne pećnice za zagrijevanje hrane zapravo koriste najmanje vode, s toga se pripremanjem u ovim aparatima gubi i najmaje hranljivih materija.

Poslednji mit kojem je Time magazin posvetio pažnju jeste tvrdnja koja kaže da zagrijevanje vode u mikrotalasnoj pećnici mjenja njenu DNK.
Kao i ranije tvrdnje, iz ovog članka,  ova je netačna. Za početak, kao što je već navedeno, mikrotalasne pećnice, ne utiču na strukturu vode, već samo čine da njeni molekuli “vibriraju”.

Presudna činjenica koja će ovj mit presuditi kao neistinitim jeste da voda sama po sebi ne sadrži DNK.

U buduće, ako vam neko započne priču o tome koliko je korišćenje mikrotalasne pećnice štetno, uputite ga na ovaj članak. Riješićete sve dileme, uvećati našem portalu čitanost (he, he) i zaustaviti besmislenu diskusiju!

Izvor: time.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *