full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Lekovita ulja – prirodna kozmetika

Zimski meseci poznati su kao oni u kojima je našem telu potrebno više nege. Pored nekih drugih organa koža je definitivno najizloženija uticajima hladnoće i zato treba dodatno povesti računa o njoj. Osim raznim kremama, kožu možemo negovati i prirodnim uljima, koja su neretko i glavni sastojci pomenutih kozmtičkih preparata. Iako se do skora verovalo da masnoće negativno utiču na zdravlje, razultati istraživanja su pokazali da prirodne masti mogu biti itekako korisne za održavanje dobrog zdravlja.

Na prvom mestu, po svojoj lekovitosti nalazi se ulje nara. Čak i ako dovoljno često jedete nar, treba da znate da je ulje nekoliko puta koncentrovanije pa će samim tim dati i bolje rezultate. U istočnjačkoj kulturi i medicini ulje nara je veoma cenjeno i često se upotrebljava. Istraživanja su pokazala da je narovo ulje bogato Omega 5 masnim kiselinama i da je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata. Poznato je da su antioksidanti zaduženi za eliminisanje dejstva slobodnih radikala iz našeg organizma. Ulje nara učiniće kožu lepom, blistavom i zategnutom, a osim toga i celo telo će osetiti benefite korišćenja.

Ako vam narovo ulje nije previše poznato, verujem da je to neće biti slučaj sa kokosovim uljem. Poslednjih godina dosta se govorilo o kokosovom ulju i čini se da je ono preuzelo glavnu ulogu kada se radi o uljima koja su uključena u negu tela. Možete ga koristi za mazanje čitavog tela bez straha da ćete uprljati odeću ili nameštaj. Naime, ovo blago ulje koža će vrlo brzo upiti i osim blistavog izgleda ništa drugo neće ukazivati na to da ste koristili kokosovo ulje. Još jedna velika prednost je i to što je idealno za pripremanje maske za kosu. U kombinaciji sa medom ili samostalno, obnoviće vašu kosu i vratiti joj prirodan sjaj.Laneno ulje, takodje, ima veliku primenu u kozmetici. Redovnim korišćenje pomoći će i vrlo suvoj koži da vrati vitalnost. Semenke lana, od kojih se dobija ovo ulje, odlikuje idealan odnos omega masnih kiselina. Savetuje se da se ovo ulje koristite u manjim količina i umereno.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *